×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Μάχη» για την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή

20 Μαρτίου 2014 10:50

Τη μάχη στη Βουλή προκειμένου τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους προετοιμάζονται

να δώσουν οι ηγεσίες των δύο κυβερνητικών κομμάτων και αναζητούν ήδη τους κατάλληλους χειρισμούς έτσι ώστε να μη σημειωθούν απώλειες.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν τα επόμενα βήματά τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν στα εξής:

1. Στην κατάθεση, ίσως και εντός της εβδομάδας, των ρυθμίσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μεμονωμένου νομοσχεδίου.

2. Στην προώθηση εντός του Μαρτίου των διαρθρωτικών αλλαγών ως νομοσχεδίου που πιθανότατα θα έχει ένα άρθρο.

3. Στην κατάθεση των αλλαγών στο φορολογικό πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα ως αυτόνομου νομοσχεδίου.

Ο διαχωρισμός που γίνεται σε συνδυασμό με τις επαφές που θα κάνουν και οι δύο ηγέτες με βουλευτές των κομμάτων τους εκτιμάται ότι είναι κινήσεις που θα επιλύσουν εσωκομματικά προβλήματα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκτόνωσης αυτής της έντασης εντάσσεται η επικοινωνία που είχε χθες ο Γ. Στουρνάρας με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει εκφράσει ενστάσεις για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, αλλά και οι επαφές στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Χαρακόπουλο, ο οποίος διαφωνεί σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το γάλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι η λύση που προκρίθηκε για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θετική. «Μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής την Παρασκευή, θα τοποθετηθώ», είπε όπως ανέφεραν στενοί του συνεργάτες αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πάντως επιμένουν ότι τώρα που η δύσκολη προσπάθεια φτάνει στο τέλος της και αρχίζουν να αποδίδουν οι θυσίες των πολιτών (βλ. πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές) δεν θα υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που θα θελήσουν να βάλουν εμπόδια στην πορεία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης κάθε άλλο πάρα δικαιολογεί «ανταρσίες» και αναμένεται να παραπέμψει στους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δείξει ότι η περίοδος της ύφεσης έχει τελειώσει.

Χθες άλλωστε και το πρακτορείο Reuters προέβαλε την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπ. Οικονομικών, ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση πενταετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, προέβλεπε επιστροφή στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα μετά τη σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

ΣΥΡΙΖΑ

Κρύβουν το περιεχόμενο της συμφωνίας

Επίθεση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους -Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο- εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τους κατηγόρησε ότι κρύβουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέο Μνημόνιο» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σχολίασε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι «συναντήθηκαν αποκρύπτοντας, για άλλη μία φορά, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας τους με την τρόικα». «Μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα και αποσιωπούν το πλεόνασμα ανεργίας και κοινωνικής δυστυχίας που γέννησε η πολιτική τους» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Μοιράζουν ψίχουλα προεκλογικά, όταν προηγουμένως άρπαξαν τα καρβέλια πάνω από το τραπέζι. Οδηγούν τη χώρα σε μια νέα μνημονιακή εποχή, προωθώντας μέτρα ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των εισοδημάτων και διάλυσης των ταμείων ασφάλισης, που διευκολύνουν τις ομαδικές απολύσεις».

Δ. Κουτσούμπας

«Ματωμένο» πλεόνασμα

«Ματωμένο» χαρακτήρισε το πλεόνασμα ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προβλέποντας ότι έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Μετά το συνεχές ξεζούμισμα του λαού, με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, που τελειωμό δεν έχουν, η κυβέρνηση καλεί τώρα τον λαό να αισθανθεί ανακούφιση για το ματωμένο πλεόνασμα, τα ψίχουλα φτώχειας που θα εξανεμιστούν την ίδια στιγμή που θα εκταμιευτούν, ενώ νέα μέτρα ετοιμάζονται, όπως τριετίες, απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και άλλα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας. «Γι' αυτό χρειάζεται αγωνιστική δράση, διεκδίκηση, λαϊκή συμμαχία, να βάλει ο λαός πλώρη για τη δική του εξουσία, μακριά από αυταπάτες, με ισχυρό ΚΚΕ» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos