×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Παρασκήνιο και παζάρια πριν από τη Βουλή

27 Μαρτίου 2014 11:53

Ολα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας, καθώς, πέραν των ήδη επίμαχων διατάξεων, προτίθεται να περιλάβει στο νομοσχέδιο και τη διάταξη για τα φωτοβολταϊκά, που προκάλεσε τις ενστάσεις 57 βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τρόικα εμφανίζεται απολύτως αρνητική σε νέες αλλαγές επί της συμφωνίας που επετεύχθη προ ολίγων ημερών. Εντός του πλαισίου της συμφωνίας και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναζητούνται επιμέρους βελτιώσεις που θα καταστήσουν ανεκτή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους οκτώ διαφωνούντες των δύο κομμάτων (οι κ. Χαρακόπουλος, Τζαμτζής, Βλάχος, Κοντός, Στύλιος από τη Ν.Δ., Κασσής, Μωραΐτης, Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ), ενώ αρνητικοί εμφανίζονται και οι Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφώθηκαν χθες το βράδυ. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη (χωρίς συμμετοχή του αναπληρωτή Μάξ. Χαρακόπουλου), ενώ πρωτοβουλίες απεμπλοκής ανέλαβαν και στελέχη του Μαξίμου.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις πληροφορίες που ήθελαν τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να ενημερώνουν χθες τους βουλευτές. Το περιβάλλον στη Βουλή ήταν εκρηκτικό. Οι Μ. Κασσής (ΠΑΣΟΚ) και Ι. Τζαμτζής (Ν.Δ.) εξέφρασαν δυσφορία, ενώ οξύτερος όλων υπήρξε ο κ. Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) που σημείωσε πως εξευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Ωστόσο, οι διατάξεις του νομοσχεδίου γράφονταν μέχρι αργά χθες και συνεπώς οποιαδήποτε ενημέρωση πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου δεν ήταν εφικτή, ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές. Η ενημέρωση των βουλευτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε.

Η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, απέναντι στις αντιδράσεις, είναι πολιτική, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τεθεί σε διακινδύνευση ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και, βέβαια, η διανομή του πλεονάσματος ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ.

Δύο έμοιαζαν, μέχρι αργά χθες, τα κύρια μέτωπα: αυτό του γάλακτος και αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Ως προς το γάλα, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η πρόταση εξασφαλίζει κατά το μάλλον ή ήττον τους Ελληνες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, το «γάλα ημέρας» θα είναι ελληνικής αποκλειστικά προέλευσης, με ειδική σήμανση και δυνατότητα παραμονή στα ράφια για δύο ημέρες μετά τη συλλογή και παστερίωσή του. Στα λοιπά γάλατα χαμηλής παστερίωσης θα υπάρχουν υποχρεωτικά αναφορές για την προέλευση και τη διάρκεια του γάλακτος. Ως προς τα φαρμακεία, καταβαλλόταν μέχρι αργά χθες προσπάθεια από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη προκειμένου να υπάρξει ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των αδειών που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάθε πτυχιούχος φαρμακοποιός. «Οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών... η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos