Die Welt: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο μνημόνιο

04 Ιανουαρίου 2019 13:26

Συναγερμό έχουν σημάνει τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα και η υπαναχώρηση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε Ευρωπαίους πολιτικούς, οικονομολόγους και αναλυτές, που φοβούνται ότι θα χαθεί μια ολόκληρη χρονιά στην Ελλάδα, αναφέρει η Die Welt.

«Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των δεξιών λαϊκιστών ΑΝΕΛ να ανακτήσει το πάνω χέρι στον προϋπολογισμό και άρχισαν πάλι να μοιράζονται βιαστικά δώρα σε οικογένειες και ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, υπαλλήλους και συνταξιούχους», γράφει η γερμανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιστρέψει στις αγορές, το χρέος παραμένει στο «ιλιγγιώδες» 178% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια βαρύνουν μαζικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

«Το ΔΝΤ θεωρεί εξασφαλισμένη μέχρι το 2038 τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλά αν η χώρα δεν καταφέρει σύντομα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, τότε θα χρειαστούν στη χειρότερη περίπτωση νέα δάνεια βοήθειας – ένα μεγάλο “πυρηνικό ατύχημα” για την ΕΕ και την ευρωζώνη», τονίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι ενόψει των εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο το φθινόπωρο η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί μαζικά, καθώς μόλις το 23% δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, οι εταίροι του της ΑΝΕΛ δεν αναμένεται να μπουν στη βουλή, ενώ νικητής φαίνεται ότι θα αναδειχθεί η ΝΔ, που προηγείται με δέκα μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γι’ αυτό κι ο 44χρονος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας θέλει να κάνει προεκλογική καμπάνια με κρατικά έξοδα για να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων.»

Το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος παραμονές των Χριστουγέννων σε περίπου ενάμιση εκατομμύριο νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, στις αποζημιώσεις σε υπαλλήλους για προηγούμενες περικοπές, στη χορήγηση επιδομάτων θέρμανσης, στις εκπτώσεις για τις κοινωνικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, αλλά κυρίως στην κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, που σχεδιαζόταν υπό την πίεση των πιστωτών.

«Αρχίζοντας να μοιράζει προεκλογικά δώρα ενόψει των εκλογών ο Τσίπρας διακινδυνεύει τις επιτυχίες της σκληρής μεταρρυθμιστικής πορείας των προηγούμενων ετών», προειδοποιεί μέσω της Welt ο ευρωβουλευτής της CSU, Μάρκους Φέμπερ. «Αν κοιτάξει κανείς το υψηλό επίπεδο κρατικού χρέους στην Ελλάδα, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες δαπάνες».

Οικονομολόγοι ζητούν να στηθούν πρόωρα οι κάλπες

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι και η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά καυτηριάζει την κυβέρνηση, επειδή βάζει τις κοινωνικές δαπάνες μπροστά από τις επενδύσεις και τις φοροαπαλλαγές, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ αναφέρεται και στους φόβους του αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιου Βαμβακίδη ότι θα χαθεί λόγω των εκλογών και της υπαναχώρησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων μια «ολόκληρη χρονιά» για την Ελλάδα.

Παραθέτει δε δηλώσεις του Boλφγκάνγκο Πίκολι, προέδρου της συμβουλευτικής Teneo Intelligence, που θα προτιμούσε να στηθούν οι κάλπες για τις βουλευτές εκλογές στις 26 Μαϊου μαζί με τις ευρωεκλογές. «Τουλάχιστον έτσι δεν θα χρειαζόταν να ξεγράψουμε το δεύτερο ήμισυ του έτους», λέει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 2% η Ελλάδα δύσκολα θα πιάσει φέτος το στόχο του 3,5% αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης Τσίπρα. Εξίσου δύσκολο θεωρεί να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μέχρι τα τέλη του έτους στα 65 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι και το διεθνές περιβάλλον -με τα «δώρα» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα» και τα «δώρα» της κυβέρνησης λαϊκιστών στην Ιταλία στις εκλογικές τους βάσεις- δεν βοηθά στην ανάρρωση της ελληνικής οικονομίας.

Και καταλήγει: «Πολλοί θεωρούν λάθος σήμα ότι σ’ αυτή την κατάσταση ο Τσίπρας κάνει πίσω σε μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και μοιράζει χρηματικά δώρα. Τα τρία προγράμματα βοήθειας επανέφεραν την Ελλάδα στον σωστό δρόμο, λέει ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέμπερ. “Αλλά αν οι Έλληνες ξανακυλήσουν στις παλιές συμπεριφορές, τότε όλα αυτά πάνε χαμένα”».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos