Έξοδος στις αγορές: Έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

28 Ιανουαρίου 2019 13:43

Το πρώτο βήμα για την έξοδο στις αγορές έκανε η κυβέρνηση. Το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.


Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, έγινε.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (28.01.2019) το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Ελλάδα ελπίζει στην άντληση ποσού 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου αναλάβουν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Societe Generale SA.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε δανειστεί από την αγορά περίπου 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετους ομολόγου.

Η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του παλιού πλέον 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%.

Σε χαμηλό 4μήνου το 10ετές ομόλογο
Λίγο πριν ανακοινωθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου εξαιτίας της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τιμές της Tradeweb, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι το πενταετές ομόλογο της χώρας διαπραγματευόταν στο 2,85%, κοντά στο χαμηλό εξαμήνου 2,83% της περασμένης εβδομάδας.

Τα ομόλογα της ΠΓΔΜ ωφελήθηκαν, επίσης, από τις εξελίξεις, αν και η μεγαλύτερη αντίδραση σημειώθηκε την Παρασκευή, με το ομόλογο σε ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2021να σημειώνει απόδοση 1,54%, τη χαμηλότερη 4,5 μηνών. Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν λίγο – πολύ αμετάβλητες, κυμαινόμενες κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία συνεχίζονται και οι ανησυχίες για μία παγκόσμια εμπορική σύγκρουση συνεχίζονται.

newsit.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos