×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εξελίξεις στη ΔΗΜ.ΑΡ.: Παραίτηση με... αστερίσκο από τον Κουβέλη

29 Μαϊος 2014 11:43

Στην προαναγγελία της παραίτησής του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ προχώρησε αιφνιδιαστικά χθες ο Φώτης Κουβέλης

ανοίγοντας έναν νέο κύκλο ραγδαίων εξελίξεων στο κόμμα, μετά από αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εκλογική κατάρρευση του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φώτης Κουβέλης, με την οποία κάνει γνωστό ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στα όργανα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, προκάλεσε έντονα σχόλια στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

Αρκετά στελέχη εξέφραζαν στο παρασκήνιο την εντύπωση ότι πρόκειται για προσχηματική αποχώρηση, αφού ο πρόεδρος του κόμματος φάνηκε να καταθέτει παραίτηση με... αστερίσκο θέτοντας την απόφασή του υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου όπου κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και στελέχη της ηγετικής ομάδας στο παρασκήνιο έκαναν λόγο για παραβίαση των διαδικασιών από την αιφνιδιαστική προαναγγελία της παραίτησης Κουβέλη.

Ο κ. Κουβέλης στην ανακοίνωσή του δήλωσε: «Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στελέχη της ηγετικής ομάδας, ο κ. Κουβέλης μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όπως ο Γρ. Ψαριανός και ο Β. Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι θα θέσει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος. Με την προαναγγελία της παραίτησης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Κουβέλης απαντά στους επικριτές του αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και επί της ουσίας καλεί όποιο στέλεχος επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής του κόμματος.

Η ηγετική ομάδα όμως κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στο Συνέδριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ τα συλλογικά όργανα δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτή την παραίτηση Κουβέλη μετατρέποντας τη διαδικασία σε επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λυκούδης έχει κάνει γνωστό στον πρόεδρο του κόμματος ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας αλλά μόνο αλλαγής πολιτικής και δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία.

Παράλληλα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει άλλο στέλεχος του κόμματος που επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση του Φ. Κουβέλη ανοίγει το θέμα της αλλαγής πολιτικής την οποία προανήγγειλε και ο στενός του συνεργάτης Θ. Μαργαρίτης στο «Εθνος» δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι είναι αναγκαίος ένας διάλογος της ΔΗΜΑΡ με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Φ. Κουβέλης θα θέσει υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής την παραίτησή του και αν δεν γίνει αποδεκτή θα ζητήσει την προκήρυξη διαρκούς συνεδρίου με τους ίδιους συνέδρους που συμμετείχαν στο πρόσφατο Συνέδριο. Οι συσχετισμοί στο συνέδριο είναι ευνοϊκοί για την πλειοψηφία που στήριξε τον Φώτη Κουβέλη και θεωρείται πιθανό να μη γίνει αποδεκτή ούτε σε αυτήν την περίπτωση η παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ολα αυτά υπό την αίρεση ότι ο Φώτης Κουβέλης επιμείνει σε κάθε περίπτωση στην παραίτησή του ακόμα και αν δεν γίνει αποδεκτή από τα όργανα οπότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε τακτικό συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου και συλλογικών οργάνων.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Εντονες ήταν και οι δημόσιες αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος για την ανακοίνωση της παραίτησης Κουβέλη. Ο Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξή του ευχήθηκε να μην είναι προσχηματική η παραίτηση Κουβέλη ζητώντας από το κόμμα να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο για την Κεντροαριστερά με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας στο TVXS.gr, αναφέρει ότι το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την παραίτηση του Φ. Κουβέλη είπε: «Δεν θα ήταν δίκαιο για τον Φ. Κουβέλη ένα Συνέδριο που θα του ζητά να μην παραιτηθεί. Εχει μια ιστορία ο άνθρωπος και τον τιμά αυτό που έκανε. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα διαδοχής όχι επαναβεβαίωσης. Δεν του ζήτησε κανείς να παραιτηθεί αλλά το έκανε», ανέφερε με νόημα ο Γιάννης Πανούσης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos