×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βουλή: Πρόωρο λουκέτο και αντιδράσεις

05 Ιουνίου 2014 11:51

Την πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες η κυβέρνηση προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά θυροκολλήθηκε στις 5.30 το απόγευμα στην είσοδο της Βουλής.

Η θυροκόλληση στη βουλή Ο Φρούραρχος της Βουλής θυροκολλεί την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής. Τη λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση

Η θυροκόλληση στη βουλή

Ο Φρούραρχος της Βουλής θυροκολλεί την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής. Τη λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση

Επίσημη αιτιολογία για το κλείσιμο της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων δεν υπήρξε, πάντως λεγόταν από κυβερνητικά στελέχη πως δεν υπήρχε άλλη νομοθετική διαδικασία που να απαιτούνταν η λειτουργία της Ολομέλειας του Σώματος.

Ωστόσο, στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών στο περιστύλιο της Βουλής επικρατούσε η άποψη πως το κλείσιμο της Ολομέλειας και η λειτουργία των «ευέλικτων» θερινών τμημάτων (100 αντί 300 βουλευτές και δυνατότητα αντικατάστασής τους από άλλους βουλευτές αν πρέπει να ψηφιστούν σημαντικές διατάξεις) βολεύει πολύ την κυβέρνηση. Στις αιτιολογίες μάλιστα σημαντική θέση κατείχε και ο επικείμενος ανασχηματισμός, στη διάσταση να αποφευχθούν γκρίνιες και αντιδράσεις από βουλευτές που δεν θα πάρουν χαρτοφυλάκιο.

Αλλη μια σημαντική διάσταση της κυβερνητικής αυτής απόφασης, η οποία επίσης συζητήθηκε έντονα μεταξύ των βουλευτών, είναι πως το ξαφνικό κλείσιμο της Ολομέλειας οδηγεί στην αυτόματη παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων από υπουργούς της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος, δηλαδή μέχρι τη σύνοδο που έληξε χθες.

Το κλείσιμο της Ολομέλειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο. Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον Ευ. Μεϊμαράκη και ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση, χωρίς τελικά να εισακουστεί. «Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης και θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Υπογράμμισε δε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων όπως αυτό για τον αιγιαλό, το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών. Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της Βουλής εξέφρασαν και οι ΑΝΕΛ, ενώ το ΚΚΕ τονίζει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα είχε προγραμματιστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συζητηθεί μήνυση κατά του Γ. Μιχελάκη.

Πάει πίσω η δόση

Χάνεται το... ραντεβού της 13ης Ιουνίου για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ εξαιτίας και του κλεισίματος της Βουλής. Την επόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro-Working Group, στην οποία θα εξεταστεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Τα υπουργεία είχαν μείνει πίσω στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά πλέον δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν νομοθετήματα όπως είχε συμφωνηθεί.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos