×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Παραίτηση Χάρη Θεοχάρη με αιχμές

06 Ιουνίου 2014 09:49

Με αιχμές υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης,

στέλνοντας μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. «Φεύγω με ψηλά το κεφάλι, δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά, αυτοί που νιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

Ο κ. Θεοχάρης έγινε στόχος, σχεδόν από την ημέρα που ανέλαβε γενικός γραμματέας, για την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική, χωρίς βέβαια να τον στηρίξει ποτέ η κυβέρνηση. Του χρέωναν μάλιστα όλα τα λάθη στα φορολογικά νομοσχέδια που ποτέ δεν ήταν δική του ευθύνη. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε: «Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Ολα τα μέτρα τα παίρνουν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κάλεσε στο γραφείο του τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να του ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση υποβάλλοντας την παραίτησή του. Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε διορία μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Μετά τη συνάντηση 5 ωρών ανακοινώθηκε η παραίτησή του. Προφανώς έπρεπε να βρεθεί ένα πρόσχημα όπως «οι προσωπικοί λόγοι» διότι κανείς, επισήμως, δεν μπορεί να ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, ο οποίος έχει υπογράψει συμβόλαιο πενταετούς θητείας (η θητεία θα έπρεπε κανονικά να λήξει τον Ιανουάριο του 2018). Στην πολύωρη συνάντηση συμμετείχε, εκτός από τον Γ. Στουρνάρα, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Βέβαια, πριν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως η παραίτησή του, η Ε.Ε. εξέφραζε μέσω κύκλων της δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθώς και για το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής.

Αν και είναι σαφές πως πιέσθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ».

Σημείωσε ωστόσο ότι είχε πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό. «Eχουμε καταφέρει από το μηδέν να στήσουμε φορολογική-τελωνειακή διοίκηση», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι σε λίγους μήνες έγιναν πράγματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Συναισθηματικά φορτισμένος, δήλωσε ότι «αυτή ήταν η δουλειά μου, να πάρω μια φορολογική διοίκηση με δομές κατεστραμμένες. Η αποτίμηση που θα γίνει θα είναι ασύγκριτα υψηλή». «Η απόφαση για την παραίτηση ήταν δική μου. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα», είπε ο κ. Θεοχάρης, συμπληρώνοντας ότι «εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μια ημιαυτονομία, λογοδοτούσα στον υπουργό μου». Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για την «πολύτιμη συνεργασία» και για «το ήθος, την εντιμότητα και τον σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον». Συγκεκριμένα τόνισε ότι «ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μια σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά του προϋπολογισμού».

Το Μαξίμου καταλογίζει αστοχίες

Από το πρόσωπο του κ. Χ. Θεοχάρη, η απομάκρυνση του οποίου από το κυβερνητικό σχήμα αποτελούσε προειλημμένη απόφαση, ξεκίνησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουνίου. Η κυβερνητική απόφαση για αλλαγή σελίδας στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, που αποκάλυψε η «Κ», δεν φαίνεται -σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπήρχαν ώς το βράδυ- να επηρεάζει τις επιλογές των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για αλλαγή ηγεσίας και στο ΥΠΟΙΚ, με παράλληλη ανάληψη της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Γ. Στουρνάρα. Οι τελικές αποφάσεις των δύο ανδρών, ενώ το γαϊτανάκι των ονομάτων συνεχίζεται, αναμένεται να ληφθούν μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, με τον ανασχηματισμό να υλοποιείται, πιθανότατα, ανήμερα του Αγ. Πνεύματος.

Χθες, το Μαξίμου αποφάσισε να τηρήσει σιγήν ασυρμάτου για την παραίτηση του κ. Χ. Θεοχάρη, παραπέμποντας σε όσα θετικά ανέφερε ο κ. Γ. Στουρνάρας για τον πρώην γ.γ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η, υπό τη μορφή παραίτησης, αποχώρηση του κ. Θεοχάρη –ο οποίος άλλωστε μόνον παραιτούμενος ή κατηγορούμενος για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα θα μπορούσε να απομακρυνθεί πριν από τη λήξη της 5ετούς θητείας του– ικανοποιεί την επιθυμία της κυβέρνησης για αλλαγή φρουράς στη συγκεκριμένη θέση, καθώς ο απελθών γραμματέας είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών και, κυρίως, του ιδίου του Μαξίμου, παρά την επιτυχία στα έσοδα.

Ο κ. Σαμαράς είχε, ουσιαστικά, προαναγγείλει προεκλογικά τη χθεσινή εξέλιξη, όταν ανεδείκνυε ως άμεσο στόχο του την ανασυγκρότηση του φορολογικού μηχανισμού. Στον κ. Θεοχάρη χρεώνεται όχι μόνον η, χωρίς διακρίσεις, αντιμετώπιση των οφειλετών (σ.σ. οι ίδιες διαδικασίες για τους αδύναμους οικονομικά και για τους, κατ' επάγγελμα, φοροφυγάδες) ή το χάος που ενίοτε επικρατούσε με αλληλοακυρούμενες εγκυκλίους. Κυρίως του αποδίδονται ευθύνες τόσο για τη διαχείριση του ζητήματος με τη φορολόγηση των ξένων επενδυτών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, που απείλησε να ακυρώσει το βήμα προόδου με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο, όσο και για την «πολιτική αφέλεια» που χαρακτήριζε την ανακοίνωση αποφάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν την κυβερνητική γραμμή και να δίνουν επιχειρήματα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική Σαχινίδη

Σε πλήρη γνώση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου έναντι του κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος και τελικώς παραιτήθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί και δεν διαφώνησε με την απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούσε με το σκεπτικό της ανάγκης αλλαγών σε επίπεδα της διοίκησης όπου υπήρχαν εμφανή προβλήματα και αστοχίες. Ωστόσο, η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη προκάλεσε ενόχληση σε αρκετούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδίως σε όσους προέρχονται από την κυβέρνηση του Παπανδρέου και εκτιμούν ότι η θέση του μόνιμου γραμματέα Εσόδων συνιστά καινοτομία παραγωγική για τη μακροπρόθεσμη φορολογική στρατηγική. Η πλέον έντονη αντίδραση προήλθε από τον κ. Φίλ. Σαχινίδη, ο οποίος σε αποστροφή του στο Twitter, κατήγγειλε: «Το παλαιοκομματικό σύστημα δεν σέβεται τους θεσμούς που φτιάχνει: "παραίτηση" στους 18 μήνες του ορισθέντος για πέντε χρόνια Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων». Η αντίδραση του κ. Σαχινίδη δεν είναι αποκομμένη από τη γενικότερη διαφωνία που έχει ο πρώην υπουργός με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και, προφανώς, ο κ. Βενιζέλος.

Οπως προαναφέρθηκε, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν ευσταθεί το σενάριο ότι η απομάκρυνση Θεοχάρη δημιουργεί προϋποθέσεις παραμονής του κ. Στουρνάρα στη Νίκης. Αντιθέτως, η δύσκολη διαχείριση της υπόθεσης Θεοχάρη φέρεται να είναι και η τελευταία του κ. Στουρνάρα ως υπουργού. Ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Την ίδια στιγμή, πλην ελαχίστων κυβερνητικών, οι περισσότεροι αγνοούν αν θα είναι την Τρίτη το πρωί στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει πλήρης ακινησία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos