Τα επόμενα βήματα του κ. Σαμαρά

07 Ιουνίου 2014 12:14
Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ανάταξης της κυβερνητικής εικόνας και της στροφής της πολιτικής της κυβέρνησης σε πιο φιλολαϊκή
κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων, μελετάει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στον απόηχο της ηχηρής αποχώρησης του κ. Χ. Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Εκ των πραγμάτων, πρώτος σταθμός είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που όμως παραμένει άγνωστο εάν θα είναι σαρωτικός ή τελικώς θα αποδειχθεί στοχευμένος και θα επικεντρωθεί στον αντικαταστάτη του κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς πλέον ο υπουργός πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως έχει «κλειδώσει» ως ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σαφή ένδειξη, εξάλλου, ότι ο κ. Στουρνάρας μετακινείται αποτελεί το γεγονός ότι διαχειρίστηκε ο ίδιος την αποχώρηση του κ. Θεοχάρη, ώστε ο διάδοχός του να παραλάβει «λευκή σελίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του Ευάγγ. Βενιζέλου για πλήρες ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας δεν έχει αναιρεθεί, αλλά πλέον εξετάζονται και άλλες παράμετροι. Συγκεκριμένα, σταθμίζονται οι επιπτώσεις που θα είχαν οι ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όχι μόνο στην πορεία του κυβερνητικού έργου που ενδεχομένως έχει ωφέλιμο χρόνο μόλις οκτώ μηνών λόγω της προεδρικής εκλογής, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, όταν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να δρομολογηθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από περίπου δέκα ημέρες, η κατάσταση στον μικρότερο πόλο της κυβέρνησης συνεργασίας εμφανιζόταν σταθεροποιημένη, λόγω της αξιοπρεπούς παρουσίας της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Ομως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα δεδομένα τείνουν να αλλάξουν, αφού πλέον εκφράζεται δημόσια αμφισβήτηση για τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου της Ν.Δ., αλλά και για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της απάντησης που θα δοθεί για το εύρος του ανασχηματισμού, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να δώσουν άμεσα την απάντηση στον «γρίφο» του διαδόχου του κ. Στουρνάρα και των όποιων αλλαγών στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς πλέον ο χρόνος για τη λήξη της θητείας του κ. Γ. Προβόπουλου μετράει αντίστροφα.

Στα δύο...

Παρότι στο συγκεκριμένο πεδίο το τοπίο παραμένει θολό, με ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι και να αποσύρονται, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός εξετάζει πλέον και εισηγήσεις να «σπάσει» το υπουργείο Οικονομικών στα δύο. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να το αναλάβει πρόσωπο που θα σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής, αλλά παράλληλα θα έχει εμπειρία διαπραγματεύσεων με την τρόικα και θα θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής από τους εταίρους –αναφέρεται χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης– και το υπουργείο Οικονομικών να περάσει στον κ. Χρ. Σταϊκούρα. Ομως, σ' αυτή την περίπτωση το κέντρο βάρους θα μετακινηθεί προς το υπουργείο Οικονομίας, με τον επικεφαλής του να έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και της εκπροσώπησης της Αθήνας στο Eurogroup.

To δεύτερο βήμα της κυβερνητικής πορείας είναι η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και ορισμένα από τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν χαρακτηρίζονται πολιτικά «ναρκοπέδια», στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα εξέλθει αλώβητη από τις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση εδράζεται στο γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχει αποδειχθεί συμπαγής κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και στο γεγονός ότι η συνεχώς διευρυνόμενη ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αποτελεί, πλέον, μια ενδεχομένως χρήσιμη δεξαμενή-μαξιλάρι για την υπερψήφιση των απαιτούμενων νομοσχεδίων που θα οδηγήσουν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Πρόσθετο «όπλο» για την κυβέρνηση, εντός της Βουλής, συνιστά ο τερματισμός των εργασιών της Ολομέλειας και η έναρξη λειτουργίας των θερινών τμημάτων, που θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο. Ετσι, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τη σύνθεση του κάθε θερινού τμήματος, αλλά και να προχωρεί σε αντικαταστάσεις βουλευτών που ενδεχομένως διαφωνούν με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά δεν είναι στις προθέσεις τους η πρόκληση μείζονος κυβερνητικής κρίσης, η οποία αναπόδραστα θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πρώτα η ρύθμιση του χρέους

Τέλος, παρότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εικόνα κινουμένης άμμου, ουδείς εξ όσων αμφισβητεί δημοσίως ή παρασκηνιακά τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει το βάρος της πτώσης της κυβέρνησης, ενώ παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης του χρέους. Ετσι –πλην «ατυχήματος»– η όποια συζήτηση ανοίξει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα αφορά με ποια ηγεσία θα δώσει τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και ποιες συμμαχίες θα επιδιώξει στο μετεκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί και όχι τη συμμετοχή του ή μη στην παρούσα κυβέρνηση.

Το τελικό βήμα για τον κ. Σαμαρά θα είναι η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η απομείωση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης των λήξεων ομολόγων και της μείωσης των επιτοκίων έχει επί της ουσίας προεξοφληθεί. Μεγάλος στόχος του πρωθυπουργού είναι η όποια συμφωνία να συνοδευτεί από το οριστικό τέλος του Μνημονίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί βεβαιότητα πως ο στόχος είναι ρεαλιστικός, καθώς το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί από τα χρήματα που είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από νέες εξόδους της χώρας στις αγορές μετά και το άκρως επιτυχές «τεστ» του περασμένου Απριλίου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos