×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε αναζήτηση ισορροπιών η κυβέρνηση

19 Ιουνίου 2014 11:28

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η απόφαση των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για διορθωτικές παρεμβάσεις

σε πτυχές της συμφωνίας με την τρόικα, όπως ενδεικτικά η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης η οποία και δεν απέδωσε δημοσιονομικά, προκαλούν την... υπερδραστηριότητα των υπουργών και την περίσκεψη των διεθνών εταίρων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν μία μερική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί εικόνα... ασυνέχειας στην κυβερνητική πορεία. Αλλωστε, είναι σαφές πως τόσο η εξέλιξη της αξιολόγησης όσο, κυρίως, η επικείμενη έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προϋποθέτουν την επίδειξη συνέπειας ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή επιλογή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που αναζητούν δράσεις που θα αφορούν την πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο, των πολιτών, μοιάζει να προκαλεί... παρενέργειες, καθώς σειρά υπουργών έρχονται να αναδείξουν στον δημόσιο διάλογο σειρά θεμάτων, ζητώντας «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό αυξάνει τους προβληματισμούς των πιστωτών για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς εκταμίευση εντός του θέρους.

Το Μαξίμου επιδιώκει, κεντρικά, να βάλει τέλος στην κυβερνητική χασμωδία περί της υλοποίησης ή μη των προαπαιτούμενων δράσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Ηδη από προχθές, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έστελναν σαφές μήνυμα για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν χθες στην «Κ» ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση «ειδικών συνθηκών, δύο κομμάτων, η οποία και λειτουργεί κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες». Υπογράμμιζαν ότι το μείζον δεν είναι οι όποιες παραφωνίες, αλλά να τηρείται η κεντρική γραμμή και να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα.

Πάντως, η κυβερνητική πολυφωνία των προηγούμενων ημερών προκάλεσε προβληματισμό και ενόχληση στο Μαξίμου, που κλήθηκε να «κλείσει» το θέμα επισήμως. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε χωρίς υπεκφυγές: «Να ξηλωθούν μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει περίπτωση... ναι μεν κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να κάνει κάποιες αλλαγές, ωστόσο δεν πρόκειται για μείζονες αλλαγές, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι συγκεκριμένα».

Σε σχεδόν παράλληλο χρόνο με τις αναφορές Βούλτεψη, όμως, ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλος, άνοιγε περαιτέρω την ατζέντα των προς επαναδιαπραγμάτευση θεμάτων, εγείροντας εκ νέου θέμα για τη Μικρή ΔΕΗ, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης. «Να σας πω ένα παράδειγμα επαναδιαπραγμάτευσης: είναι η Μικρή ΔΕΗ...» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος (Βήμα) και πρόσθεσε: «Ενα άλλο θέμα που σχετίζεται με τις εκλογές είναι το νερό: η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μετά το άτυπο δημοψήφισμα -δεν ήταν νομότυπο, βέβαια, αλλά ψήφισαν 300.000 άνθρωποι- που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε».

Αποστάσεις Χρυσοχοΐδη

Εν τω μεταξύ αποστάσεις από το πρόγραμμα απολύσεων έλαβε και ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης. «Το να διώχνουμε κόσμο επειδή τάχα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές μας είναι φρικαλέο. Δεν πρέπει να το επαναλάβουμε... Τι πάει να πει ότι έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές μας; Αυτό που θέλουν είναι να μειώσουμε τα κόστη και να φτιάξουμε ένα καλό Δημόσιο...».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos