×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Α. Σαμαράς: «Νέα γενιά επενδύσεων»

20 Ιουνίου 2014 13:11

«Δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς,

κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν το τραίνο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης.

Ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της κινεζικής εταιρίας για τα πλάνα ανάπτυξης του λιμανιού ως διαμετακομιστικού κέντρου για την προώθηση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανάφερε: «Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του σαν βασική πύλη εισόδου από την Ασία. Η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μία νέα προοπτική για τη χώρα την οποία ήδη αξιοποιούν μεγάλες εταιρίες όπως η ΖΤΕ, η Sony, η HΡ. H εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Όπως διαπιστώσατε, οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι τεράστιες».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων» εκτός από τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά ιδιαίτερα και την «ανάπτυξη κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης στην Ελλάδα και την αναβάθμιση της χώρας στην περιοχή, τονίζοντας ότι «η Κίνα αυξάνει τη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη διακινεί μεγάλο μέρος της κινεζικής παραγωγής και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά και ανέφερε:

«Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη που είναι η υπερηφάνεια και το σύμβολο της Ελλάδας και μετά το λιμάνι του Πειραιά που αποδεικνύει την προοπτική και τη δυνατότητα της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο και ακούσαμε τον σχεδιασμό της Cosco και εγκαινιάσαμε το πρώτο τραίνο που θα μεταφέρει εμπορεύματα στην ανατολική Ευρώπη.

«Το έργο έχει δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και ανταγωνίζεται κάθε ξένο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Αποδεικνύει αυτό ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τις μελλοντικές δυνατότητες.

«Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρονται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7-11 ημέρες.

«Ευχόμαστε ότι με κοινή προσπάθεια θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου και να συμμετάσχουμε στη οικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μεταφορά κατά μία έως δύο ημέρες. Η ελληνοκινεζική συνεργασία ευνοεί την ευημερία στην Ευρώπη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, ενώ αργότερα αναμένεται να έχουν και κατ' ιδίαν συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, Σαμαράς και Λι θα μιλήσουν και στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Το μεσημέρι στις 12:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσεις γεύμα προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού, στο οποίο θα παρακαθίσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos