×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Πονοκέφαλος» οι αποφάσεις για μισθούς

26 Ιουνίου 2014 11:21

Πολλαπλά μέτωπα, που δεν περιορίζονται μόνον στην υψηλών τόνων αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά αναπτύσσονται

και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς η δικομματική βρίσκεται εμφανώς στο μεταίχμιο μεταξύ της επώδυνης ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και της αλλαγής σελίδας, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ηδη, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση της δικαστικής απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών προκάλεσε αίσθηση για τις προτεραιότητες των κυβερνητικών στελεχών και τις αντιδράσεις βουλευτών, που ζήτησαν αντίστοιχη αντιμετώπιση και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με πρώτους τους ενστόλους.

Με κοινή τους δήλωση οι κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, Δάνης Τζαμτζής, Θεόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Κυριαζίδης έθεσαν ζήτημα ταυτόχρονης αποκατάστασης και των «μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», συναρτώντας από αυτό την τελική τους στάση στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδης κάλεσε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση μέσω ραδιοφώνου (Βήμα) να αποκαταστήσει τις απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πέραν του συμβολισμού που θα είχε μία τέτοια κίνηση, το δημοσιονομικό κόστος είναι αμελητέο.

Η στάση των βουλευτών

Με άλλα λόγια και αφού ήλεγξε τις αρχικές «παραφωνίες» των υπουργών (σ.σ. χθες ο κ. Αργ. Ντινόπουλος επεσήμανε ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, των απολύσεων περιλαμβανομένων, θα εκπληρωθούν στο ακέραιο), η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις, μικρού μεγέθους πάντως, «εξεγέρσεις» των βουλευτών. «Απελευθερωμένα» μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό αλλά και επειδή, ενδεχομένως, στην πλειοψηφία τους εκτιμούν ως ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «γαλάζια» και «πράσινα» στελέχη παίζουν με τα νεύρα της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου επιδιώκει να υποβαθμίσει τη σημασία των αντιδράσεων. Για το ζήτημα των ενστόλων, κορυφαία στελέχη υπενθύμιζαν τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για ενίσχυση των αποδοχών τους, μέσω της συμπερίληψής τους και στο κοινωνικό μέρισμα. Σημείωναν, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με την απόφαση για τους δικαστικούς που εκδόθηκε το 2013 και η σχετική δαπάνη έχει προβλεφθεί, η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη. Σε ερώτημα εάν οι όποιες διορθώσεις θα παραπεμφθούν στον προϋπολογισμό του 2015, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξουν πρωτοβουλίες ήδη από το τρέχον οικονομικό έτος, αρκεί να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος των πλεονασμάτων.

Ως προς το ζήτημα των καθαριστριών, στελέχη κοντά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη (ο οποίος χθες επεσήμανε πως «η κυβέρνηση υλοποιεί συνολικά μία πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί δύο ταχυτήτων») αναδεικνύουν τον κίνδυνο μία κίνηση επαναπρόσληψης των καθαριστριών, χωρίς τελεσίδικη απόφαση, να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια του προγράμματος διαθεσιμότητας που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos