×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ετοιμη για επιστράτευση, για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση

03 Ιουλίου 2014 12:16

Με ένα αυστηρό μήνυμα-προειδοποίηση που απηύθυνε από το Στρασβούργο, ο Α. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη

να απαντήσει άμεσα και με απόλυτο τρόπο στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλύπτει πολιτικά τις κινητοποιήσεις, που ήδη ξεκίνησαν, ως αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Την ώρα που η πολιτεία προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, γράφοντας ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- τα φύλλα πορείας σε περίπτωση που αποφασιστεί η επιστράτευση και προετοιμάζοντας αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την απόφασή του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση αλλά και σε ό,τι αφορά την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο συνέχισης επ' αόριστον των απεργιών, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία περίπτωση σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά χθες σε δηλώσεις του στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Ακόμη χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» τη στάση όσων υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει και απέδωσαν παντού στον κόσμο.

Σημείωσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΟΤΕ, που -όπως είπε- «από τότε που αποκρατικοποιήθηκε οι Ελληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλές τιμές, ενώ παλιά χρειαζόσουν χρόνια για μια γραμμή τηλεφώνου».

«Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει να συνεχίσουν τη δράση τους συνδικαλιστές που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις σε βάρος του ελληνικού λαού.

Φύλλα πορείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη από χθες το απόγευμα για κάθε ενδεχόμενο και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το μέτρο της επιστράτευσης να υιοθετηθεί πολύ σύντομα, καθώς -όπως εξηγούσαν- δεν πρέπει να αναληφθεί κανένα ρίσκο ως προς την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εντός της ημέρας προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική», έχει προετοιμάσει ήδη τα φύλλα πορείας που θα εκδοθούν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της περιφέρειας για να τις προστατεύσουν.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση «βλέπει» πίσω από την ένταση που καλλιεργείται τον ΣΥΡΙΖΑ και γι΄ αυτό χθες, με αφορμή την πρόταση του κ. Τσίπρα για δημοψήφισμα, κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υποκινεί τις αντιδράσεις και βρίσκεται πίσω από τις επαπειλούμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη μέσα από την καταστροφή της χώρας». «Η ευθύνη τον βαρύνει απόλυτα», συμπλήρωσε.

Τέλος, στο κοινοβουλευτικό πεδίο, η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει λόγους να ανησυχεί. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που διατηρούν «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας, θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με βουλευτές των κομμάτων τους, προκειμένου να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες «ανταρσίας», αν και έμπειροι κοινοβουλευτικοί διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Σε αναζήτηση 49 υπογραφών βουλευτών του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους 120 ώστε να θέσουν στη Βουλή θέμα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Από το Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες χθες το μεσημέρι, πριν από το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε εκεί το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την θέση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και του «Σπάρτακου» για δημοψήφισμα και ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία.

Οπως είπε, θα επικοινωνήσει άμεσα με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης διερευνώντας την πιθανότητα συγκέντρωσης των 120 βουλευτών ώστε να θέσει το αίτημα στην Ολομέλεια της Βουλής και αυτή να αποφασίσει αν θα γίνει δημοψήφισμα, σύμφωνα με το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος. Σημειώνεται πως για να περάσει μια τέτοια πρόταση απαιτείται πλειοψηφία 3/5 του σώματος (180 βουλευτές).

Ο στόχος

Ουσιαστικά, στόχος της πρωτοβουλίας είναι, εφόσον φτάσει το θέμα στη Βουλή, να πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές και όχι κάποιοι να κρύβονται πίσω από τα θερινά τμήματα, όπως είπε χθες ο Αλ. Τσίπρας. «Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση», υποστήριξε και απευθυνόμενος στη συγκυβέρνηση σημείωσε: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Μιλώντας σε εργαζομένους της ΔΕΗ και εκπροσώπους φορέων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ως «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί». Εκανε λόγο για ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας και ανέλαβε, όπως είπε, την ηθική και πολιτική δέσμευση πως μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.

Ομως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, πέραν της δυσκολίας του εγχειρήματος, αντιμετωπίζει και τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν άμεσα 120 υπογραφές θα πρέπει να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για να αποφασίσει τη σύγκληση της Ολομέλειας, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συσχετισμών που επικρατούν στο κοινοβουλευτικό όργανο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την πρόταση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ το φθινόπωρο, μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Για να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος θα πρέπει να συγκεντρώσει τα 3/5 του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κάτι επίσης ανέφικτο με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Στο Σύνταγμα μάλιστα προβλέπεται πως δημοψήφισμα μπορεί να γίνει μόνο επί ψηφισμένου νόμου και αυτός ο νόμος να μην έχει δημοσιονομικό περιεχόμενο, και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι με αυτό το σκεπτικό όλα εμπίπτουν σε δημοσιονομικούς όρους και προϋποθέσεις και προσέθεταν πως η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με δημοσιονομικά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos