Μητσοτάκης: Περικοπή χρηματοδότησης στα ΝΠΔΔ που δεν απογράφονται

16 Ιουλίου 2014 11:43

Με περικοπή της χρηματοδότησης προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που αρνούνται να κάνουν απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους.

Μητσοτάκης: Περικοπή χρηματοδότησης στα ΝΠΔΔ που δεν απογράφονται

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στον Ant1, έκανε σαφές ότι με τη δεύτερη προθεσμία να λήγει σήμερα, δε θα υπάρξει και τρίτη, αντίθετα θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

«Αν σε κάποιο ΝΠΔΔ δεν απογραφούν οι υπάλληλοί του, να ξέρουμε πόσο πληρώνονται, Θα υπάρξουν πρόστιμα» είπε προσθέτοντας ότι «το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν είναι και τόσο ενιαίο» περιγράφοντας το λόγο που απαιτείται να γίνει η απογραφή, αφού υπάρχουν υπάλληλοι που παίρνουν υπέρογκους μισθούς.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανέφερε, πρόκειται για υπαλλήλους φορέων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που βρίσκονται κάτω από «δημοτικές ομπρέλες» τις οποίες προειδοποίησε ότι θα περικοπεί η χρηματοδότησή τους, αν δε γίνει η απογραφή.

Σχετικά με τις 15.000 απολύσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2015 είπε ότι ήταν δέσμευση του 2ου Μνημονίου οι απολύσεις στο Δημόσιο και δεσμεύτηκε ότι «από το 2015 δεν θα υπάρχει απόλυση».

Αναφερόμενος στους 6.500 δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «2000 των οποίων οι συμβάσεις έχουν τελεσιδικίσει», αρνήθηκε ωστόσο να πει από ποιους φορείς θα είναι.

«Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την ατζέντα με την τρόικα. Το πετύχαμε με τη συμβολή της πληρωμής των φόρων και μας επιτρέπει να συζητάμε με καλύτερο τρόπο από ότι στο παρελθόν.

Θέλουμε ένα δημόσιο να λειτουργεί με λιγότερα χρήματα και πιο αποτελεσματικά» είπε αναφερόμενος στους στόχους του, αλλά και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα των φόρων. Αφενός εκφράζοντας τους κυβερνητικούς στόχους για την επίτευξη των φοροελαφρύνσεων, αφετέρου δίνοντας την αρμόζουσα βαρύτητα στη διαχείρισή τους για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να «υπάρχει σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου».

Ως παράδειγμα αναποτελεσματικής υπερφορολόγησης έφερε αυτό της αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία έδρασε αντιστρόφως ανάλογα από το λόγο θέσπισής της.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προτάσσοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. «Θα ήταν καλό αντί να προσφύγουμε σε εκλογές, που δε θέλει ο λαός, να κάνουμε Μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», κατηγορώντας προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι «δέχτηκε να συναρθροίσει τις ψήφους του με αυτούς της Χρυσής Αυγής».

Στη βάση του ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές δήλωσε την πεποίθηση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να τις κερδίσει, με βασικότερο λόγο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τρόπο διακυβέρνησης διαφορετικό από αυτόν που γίνεται τώρα».

Τέλος για τη σύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις βουλευτικές εκλογές είπε ότι «πρέπει να αποσυνδεθούν» οι δύο διαδικασίες, ώστε να μην γίνονται αντικείμενο κομματικής διαμάχης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos