Θερινός μαραθώνιος με διπλό στόχο

21 Ιουλίου 2014 10:16

Με τη βεβαιότητα ότι ο νέος μαραθώνιος της κυβέρνησης θα οδηγήσει στο προσδοκώμενο

αποτέλεσμα και θα διαψεύσει στην πράξη τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να φτάσει εγκαίρως στο «ραντεβού» της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους εταίρους.

Θερινός μαραθώνιος με διπλό στόχο

Από κει και πέρα -εφόσον δηλαδή η κυβέρνηση προχωρήσει χωρίς αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα στις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δεύτερη δόση- ανοίγει, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, ο δρόμος τής χωρίς καθυστερήσεις αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα και των αναγκαίων διορθωτικών κινήσεων που ήδη σχεδιάζονται.

Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι η μέχρι τώρα πορεία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους διορθωτικών παρεμβάσεων, όπως φοροελαφρύνσεων και ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, την οποία διαβεβαίωσε ότι οι σχεδιαζόμενες κινήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν επ' ουδενί τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πρωτοβουλίες αυτές θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους και θα διευκολύνουν τη ροή εσόδων του Δημοσίου.

Τα συμπεράσματα άλλωστε που εξήγαγε η ελληνική πλευρά ήταν πως το Βερολίνο αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και πως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην προώθηση συγκεκριμένων διορθωτικών κινήσεων, εφόσον βέβαια αυτές δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αργοπορίας και πως η Αθήνα επιθυμεί να υλοποιηθεί η όλη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας έμφαση στους φθινοπωρινούς μήνες.

Το πρώτο κρίσιμο βήμα εντός των προσεχών ημερών είναι λοιπόν η προώθηση ψήφισης των έξι προαπαιτούμενων, με σαφές χρονοδιάγραμμα που αφορά στο β' θερινό τμήμα της Βουλής (όπερ σημαίνει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου). Γι' αυτό και συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον στο εσωτερικό των δύο κυβερνώντων κομμάτων οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής.

Πρωτοβουλίες

Η Χαριλάου Τρικούπη, για παράδειγμα, εστιάζει στις πρωτοβουλίες για την άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, βάσει της πρότασης που έχει ετοιμάσει, ενώ αρκετά στελέχη επιμένουν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των 6.000 απολύσεων στο Δημόσιο εντός του έτους. Είναι προφανές ότι η όλη κουβέντα δεν αντιμετωπίζεται αδιάφορα στο «γαλάζιο στρατόπεδο» και δη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Τα κόμματα στο εσωτερικό τους μπορούν να συζητούν ό,τι θέλουν και μέσα από αυτές τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις μπορεί να βγαίνει και ένα γενικό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση όμως είναι ενιαία και έχει συγκεκριμένη θέση για το θέμα, η οποία είναι ότι εφόσον τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και η χώρα πηγαίνει καλύτερα και στέκεται στα πόδια της, πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», διαμηνύει (διά του ραδιοφώνου του Σκάι) η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη ενιαίας στάσης μπροστά στους κρίσιμους «σταθμούς».

Ούτως ή άλλως, μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προχθές ακόμη μία σημαντική και εκ του σύνεγγυς συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι. Κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν οι κ. Σαμαράς και Ρέντσι στη Φλωρεντία, λέγεται ότι συμφώνησαν ότι το βασικότερο πρόβλημα της Ευρωζώνης, αυτή την ώρα, είναι η διόγκωση της ανεργίας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή έχει όρια...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos