Κλείνει ο «φάκελος» με τα προαπαιτούμενα

23 Ιουλίου 2014 10:38

Να κλείσει τώρα τον «φάκελο» με τα προαπαιτούμενα, ώστε να φτάσει εγκαίρως στον στόχο των διορθωτικών κινήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, προγραμματίζοντας

να συμπεριλάβει σε νέο νομοσχέδιο-σκούπα όλες τις υπό συζήτηση ρυθμίσεις.

Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, αύριο (ή την Παρασκευή) στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από το Β' Θερινό Τμήμα, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Αφορά ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών των επικουρικών ταμείων (κυρίως) των ενστόλων και την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων» που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο να υπάρξει το νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου -με διατάξεις και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μείωση των διοικητικών βαρών- παραπέμπει στην εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «αποτελεί» εν πολλοίς τον δρόμο για την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για μία σειρά διορθωτικών κινήσεων στις οποίες επενδύουν πολιτικά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Γι' αυτό στελέχη τους επιμένουν στην προετοιμασία ρυθμίσεων περί φοροελαφρύνσεων, μείωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και άλλων παρεμβάσεων, κυρίως υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχουν, πιθανότατα αύριο, θα επανεξετάσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με «φόντο» πάντα τον μείζονα στόχο για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους το ταχύτερο δυνατό, την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Κρίσιμη περίοδος

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι με την ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων και τον «μαραθώνιο» που θα ακολουθήσει για τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο ξεκινά μια νέα κρίσιμη περίοδος και σε οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Και αυτό γιατί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιδιώκουν με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και τη συνέχιση της πορείας που έχουν χαράξει να αποφύγουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια.

Για το πολυνομοσχέδιο θα συζητήσουν αναλυτικά σήμερα το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (ο οποίος έχει αναλάβει την επεξεργασία) στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Ρήγας, Πρωτόπαπας και Σαχινίδης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη «γραμμή» ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο αναμένουν να ενημερωθούν για όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες από το οικονομικό επιτελείο και τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως τους κ. Μητσοτάκη και Βρούτση.

«Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε στο παρελθόν. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να την εγκλωβίσουμε με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το ποσοστό του 15%», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιωχθεί ευρεία συζήτηση όλων των προτάσεων από τους βουλευτές.

Φώφη Γιωτάκη
www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos