Συνάντηση για τον «οδικό χάρτη»

24 Ιουλίου 2014 09:41

Τον «Οδικό Χάρτη» της κυβέρνησης για την επίτευξη των κρίσιμων στόχων μέχρι την αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο θα βάλουν σήμερα στο «μικροσκόπιο» επιδιώκοντας

ταχύτερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος.

Συνάντηση για τον «οδικό χάρτη»

Στο πρωινό τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, με «φόντο» τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις (όπως για το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο) αλλά και τη «μεγαλύτερη εικόνα» των εξαιρετικά σημαντικών συζητήσεων που εξελίσσονται στην Ευρώπη (όπως για την αντιμετώπιση της ανεργίας), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν κατ' αρχάς να κλείσουν τον «φάκελο» με τα προαπαιτούμενα. Και εν συνεχεία να περάσουν στη χάραξη κοινής «γραμμής» για τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προσανατολίζονται και αφορούν στις φοροελαφρύνσεις και σε παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών και κυρίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το παζλ εξακολουθεί να εμφανίζει ή και να κρύβει δυσκολίες τις οποίες επιδιώκουν να διαχειριστούν εξασφαλίζοντας τη στήριξη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Αμφότεροι άλλωστε έχουν εκφράσει είτε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους είτε δημοσίως την πεποίθησή τους ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ο δυνατόν καλύτερος κυβερνητικός συντονισμός και να αποφεύγονται τα «πολλά λόγια» ή δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των κατά διαστήματα ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων.

Η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - Μητσοτάκη

Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορεί παρά να αναζητήσουν «ευθέως» και λύση στο θέμα της αξιολόγησης που προκάλεσε τη μετωπική σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Μητσοτάκη - το «θέμα επί της ουσίας θεωρείται λήξαν και θα βρεθεί φόρμουλα για την αξιολόγηση» λένε κυβερνητικά στελέχη αν και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν απαράδεκτη την αναφορά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο 2011 και την επιβολή του φόρου στα ακίνητα «για να προσπεράσει το σημερινό ζήτημα».

Η Χαριλάου Τρικούπη με τη φράση «σε ποιον πουλάει τσαμπουκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» και βροχή δηλώσεων στελεχών έκανε σαφές το κλίμα δυσφορίας- «η συγκατοίκηση έχει προβλήματα τα οποία οξύνονται όταν παρατηρούνται δογματικές συμπεριφορές», τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Τάκης Ρήγας προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά, δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις».

Να «αποχωρήσει» από μια αντιπαράθεση που παραλίγο να λάβει προσωπικό χαρακτήρα, επιχείρησε χθες και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε με νόημα ότι «μεταρρυθμιστής δεν σημαίνει σφαγέας». Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στα «παραπολιτικά 90,1» για το ενδεχόμενο απολύσεων όπου υπάρχει πλεονασματικό προσωπικό πρότεινε συγκεκριμένα: «Να δούμε ποιοι έχουν μπει στη Βουλή με ρουσφέτια πολιτικών και να φύγουν πρώτοι. Να δούμε ποιοι φίλοι, συγγενείς, πελάτες πολιτικών και όχι να ψάχνουμε να διώξουμε χρήσιμους ανθρώπους».

Για το θέμα περενέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, ο οποίος ζήτησε ευθέως «να πει δημοσίως συγνώμη στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης».

Το σίγουρο είναι ότι οι δύο αρχηγοί στο τετ α τετ θα κλειδώσουν εν πολλοίς τις ρυθμίσεις τού υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου που αφορά ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών των επικουρικών ταμείων κυρίως των ενστόλων, και την κατάργηση της εισφοράς υπέρ τρίτων, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν και διατάξεις π.χ. για το πολιτικό χρήμα ή άλλες προαπαιτούμενες δράσεις.

Γεγονός είναι πάντως ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου-«σκούπα» ο συνολικός «χάρτης» του αιγιαλού, αλλά μόνο στη ρύθμιση για τη χάραξη «γραμμής» εντός 18 μηνών, αφού χθες ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης (σε συνεννόηση με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο) αποφάσισε να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος αποφεύγοντας συγκρούσεις εντός της Βουλής «και χωρίς λόγο».

Οπως δήλωσε, «μόνο η χάραξη του αιγιαλού είναι αναγκαία» και εξήγησε: «Η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής τους σε χάρτες και διαγράμματα».

Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα ορισμού του νέου Ελληνα ή της νέας Ελληνίδας επιτρόπου στην ΕΕ, αν και οι πληροφορίες λένε ότι ίσως γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του και στους έμπιστους συνεργάτες του, να συζητήσει για τη «λίστα» των υποψηφίων με τον Ε. Βενιζέλο κατά τη σημερινή συνάντηση. Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι λόγω και της εκλογής του κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, η τελική πρόταση θα αφορά πρόσωπο από το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos