Πώς το stress test απειλεί τη ρευστότητα στην αγορά

27 Ιουλίου 2014 14:07
«Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στρεσάρονται συνεχώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που δεν έχει
προηγούμενο. Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να αυξήσει το στρεσάρισμα στο τετράγωνο. Εάν επιμείνει, τότε ο κίνδυνος είναι να ενταφιάσει την οικονομία σε μια στιγμή που δείχνει να σταθεροποιείται».

Οταν το πρωινό της Τρίτης 8 Ιουλίου ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, αλλά και οι άλλοι συμμετέχοντες, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΒΑ (European Banking Authority) Αντρέα Ενρια και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, αιφνιδιάστηκαν. Ο έμπειρος τεχνοκράτης με το χαμηλό προφίλ, όταν η συζήτηση έφτασε στο τελευταίο θέμα της ατζέντας που ήταν τα στρες τεστ της ΕΚΤ, ανέβασε τους τόνους. Κι αυτό, γιατί ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί πως εάν η ΕΚΤ υιοθετήσει υπερβολικά αυστηρές παραδοχές στα τεστ αντοχής και προκύψουν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, θα οξυνθούν τα προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία και θα υπονομευθούν οι προοπτικές ανάκαμψης. Κατά συνέπεια, για τον κ. Χαρδούβελη το διακύβευμα των στρες τεστ δεν είναι το εάν θα περισσέψουν κεφάλαια από το ΤΧΣ, ώστε να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό ή δημοσιονομικό κενό, αλλά η ίδια η προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στα στρες τεστ που προετοιμάζει η ΕΚΤ υπάρχουν τουλάχιστον δύο στοιχεία που, εάν υιοθετηθούν τελικά, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις: α) η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ξένες κυρίως τράπεζες και επενδυτές, κατά 10% με το βασικό σενάριο και κατά 16% με βάση το δυσμενές, β) να μη ληφθούν υπόψη τα εγκεκριμένα από την Κομισιόν business plans με τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιούν ήδη οι ελληνικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τα εξής:

1. Η ελληνική οικονομία περνάει πραγματικά στρες τεστ κι όχι στα χαρτιά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να φτάνει σε επίπεδο σταθεροποίησης. Με τους όρους της άσκησης της ΕΚΤ, η ελληνική οικονομία στρεσάρεται στο τετράγωνο. «Εάν χειριστείτε με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα, ενταφιάζετε την ελληνική οικονομία», φέρεται να είπε ο κ. Χαρδούβελης. Τα ήδη «κουρεμένα» ελληνικά ομολόγα βρίσκονται στην κατοχή ξένων επενδυτών. Τα σενάρια περαιτέρω απομείωσής τους ενισχύει την επιφυλακτικότητά τους έναντι της Ελλάδας.

2. Για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ισχύσει το δυναμικό κι όχι το στατικό σενάριο. Δηλαδή, ο υπολογισμός των κεφαλαιακών τους αναγκών δεν πρέπει να γίνει με βάση την κατάσταση του ενεργητικού τους στις 31/12/2013, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που λαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες. «Είναι αντιφατικό να μη δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχει δεχθεί και εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Χαρδούβελης, κοιτώντας προς την πλευρά που καθόταν ο κ. Ντράγκι. Ωστόσο, ενώ με τη χρήση του δυναμικού σεναρίου συμφώνησαν οι κ. Μπαρνιέ (Κομισιόν) και Ενρια (ΕΒΑ), ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν αρνητικός.

3. Μετά την αρνητική αντίδραση του κ. Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών πήρε εκ νέου τον λόγο για να υπενθυμίσει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι μέλος του Ευρωσυστήματος (δηλαδή του συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης με επικεφαλής την ΕΚΤ), πραγματοποίησε ήδη στρες τεστ και ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 6 δισ. Οι τράπεζες άντλησαν από την αγορά 8 δισ. ευρώ. Εάν η ΕΚΤ έρθει λίγους μήνες αργότερα και βγάλει σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα από την ΤτΕ, θα εκπέμψει ένα αρνητικό μήνυμα στους ιδιώτες επενδυτές για την αξιοπιστία και του Ευρωσυστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos