Αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s

02 Αυγούστου 2014 12:36

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο κατηγορίες προχώρησε αργά χθες το βράδυ ο οίκος Moody's, διατηρώντας ωστόσο

τη χώρα σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου. Οι λόγοι της αναβάθμισης συμπυκνώνονται στα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, στη βελτίωση της οικονομίας (προβλέπει ανάπτυξη 0,4% για φέτος) και στην αλλαγή προς το καλύτερο του προφίλ του χρέους. Αντιθέτως, στα ρίσκα που «βλέπει» η Moody's είναι η πολιτική αβεβαιότητα και το ασαφές αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για χρέος, για χρηματοδοτικό κενό και για νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο οίκος βαθμολογεί πλέον την Ελλάδα με «Caa1» αντί «Caa3» που ήταν μέχρι χθες η αξιολόγησή της, ενώ -κατά τον ίδιο- οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η συγκεκριμένη βαθμίδα είναι χαμηλότερη από εκείνη στην οποία έχουν τοποθετήσει τη χώρα οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch και Standard & Poor's).

Ωστόσο, η κίνηση της Moody's είναι θετική (υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε αποφύγει να αλλάξει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα) και σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου στηρίζεται:

1. Στη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, καθώς και στη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους που, σύμφωνα με τη Moody's, θα ανέλθει φέτος στο υψηλότερο σημείο του (179% του ΑΕΠ), αλλά μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ το 2018.

2. Στη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη που ήδη έχει σημειωθεί, αλλά και την πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Προβλέπει ανάπτυξη 0,4% φέτος και 1,2% το 2015.

3. Στο καλύτερο και «ελαστικότερο» προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς -σε σχέση με παλαιότερα- έχει αυξηθεί η περίοδος λήξης του και έχουν μειωθεί οι δαπάνες για τόκους, δίνοντας περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και περιορίζοντας το ρίσκο αναχρηματοδότησής του.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος διαπιστώνει δύο σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον:

1. Την πολιτική αβεβαιότητα. Θεωρεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν πρόωρες εκλογές έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 είτε λόγω κατάρρευσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε μέσω της διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθυστερώντας την εφαρμογή του προγράμματος.

2. Το ασαφές κλίμα γύρω από το τι θα πράξουν Ε.Ε. και ΔΝΤ ενόψει της επόμενης κρίσιμης διαπραγμάτευσης, κατά την οποία θα πρέπει να συζητηθούν η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η νέα ελάφρυνση του χρέους και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά το 2016. Πάντως, η Μoody's λειτουργεί με βασικό σενάριο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «φιλόδοξους» και «απαιτητικούς» τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει ο πήχυς των στόχων να κατέβει.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos