Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

19 Αυγούστου 2014 14:02

Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και μιας σημαντικής ομάδας βουλευτών της πλειοψηφίας οι οποίοι

ζητούν εδώ και τώρα διορθώσεις ως προς το αρχικό σχέδιο, που προκάλεσε άλλωστε και τη μεγάλη πολιτική αναταραχή, αλλά και περισσότερες δόσεις, έτσι ώστε να μην «πνιγούν» τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι διορθώσεις που θα προωθηθούν μέσω τροπολογίας, που θα κατατεθεί με την επαναλειτουργία της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν πλήρως τους βουλευτές και τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις για το εάν θα αξιοποιήσει ή όχι τη δυνατότητα που του παρέχει η ΕΛΣΤΑΤ ώστε να παρατείνει κατά μία τις δόσεις που θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την απάντηση που έχει ήδη παραλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, και η δόση του Μαρτίου θα μπορούσε κατ' εξαίρεση να λογιστεί στο οικονομικό έτος 2014, αλλά μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για το εάν πρέπει να δοθεί η μάχη για αυτήν τη μία δόση, καθώς εκτός του ότι οι περισσότερες δόσεις μπορεί να επηρεάσουν -όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης- τη δυναμική είσπραξης, υπάρχουν αυτή την ώρα πιο μεγάλα και πιο φλέγοντα ζητήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον τους έχει επικεντρωθεί στη μείωση των συντελεστών και όχι στον αριθμό των δόσεων και πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει ο Γκ. Χαρδούβελης τον νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα έχει σημαντικές διαφορές από τον προηγούμενο.

Πυρά

Οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί και μεταφέρουν το κλίμα οργής των πολιτών που συνάντησαν στις εκλογικές τους περιφέρειες κατά τη διάρκεια των θερινών τους διακοπών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες (Mega) η Φ. Πιπιλή. «Αντί για ''χρόνια πολλά'' για το τριήμερο της Παναγίας, το μόνο που ακούγαμε ήταν υβρεολόγιο εναντίον αυτών που έφτιαξαν αυτή την ''τερατογένεση'' του ΕΝΦΙΑ», τόνισε. «Ο υπουργός Οικονομικών ξέρει πάρα πολύ καλά -προσέθεσε- πώς δημιουργήθηκε αυτό το ''τέρας'', το οποίο έκανε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση και τάραξε την κοινωνία. Ολοι οι βουλευτές την περίοδο της Παναγίας -που μετά το Πάσχα είναι σημαντικότατη εορτή- αυτό που βιώσαμε ήταν με το που μας έβλεπαν, μας έβριζαν κυριολεκτικά για τα λάθη κάποιων που πρέπει να τιμωρηθούν».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Δ. Τζαμτζή, ο οποίος μάλιστα είπε ότι οι δόσεις θα πρέπει να είναι 10. «Πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη», συμπλήρωσε.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει αργά το απόγευμα στην Αθήνα και πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

Γιάννης Σαραντάκος

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos