Στον αέρα κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις -Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού

26 Μαρτίου 2019 12:44

Ζορισμένος και σε διαρκή άμυνα λόγω Μακεδονικού, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να δέχονται αποδοκιμασίες όπου κι αν εμφανίζονται και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναζητά επειγόντως να αλλάξει την ατζέντα.

Και να μετακινήσει τον δημόσιο διάλογο σε αυτό που θεωρεί το ατού του, δηλαδή την οικονομία.

Ταυτόχρονα διατηρεί πάντα σαν ύστατο όπλο τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Στόχος της κυβέρνησης και του επιτελείου Τσίπρα είναι να προωθήσει μια «θετική ατζέντα» όπως την ονομάζουν στην κομματική αργκό, δηλαδή παροχές και διευκολύνσεις στους ψηφοφόρους, πριν αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες.

Η προώθηση όμως θετικών και φιλολαϊκών νομοσχεδίων δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εφόσον τουλάχιστον δεν επιθυμεί να τα σπάσει οριστικά με την τρόϊκα και τους δανειστές. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κινηθεί μονομερώς, διακινδυνεύοντας να στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές. Αλλά και να παίξει το χαρτί της υπερήφανης διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό.

Τα δύο βασικά όπλα που θέλει να ρίξει στην προεκλογική αρένα η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ο νέος νόμος Κατσέλη και οι 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Χωρίς αποτέλεσμα το Euroworking Group

Χθές στο EuroWorking Group συμβιβαστική λύση στην προστασία της πρώτης κατοικίας δεν βρέθηκε και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού η απόσταση των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλη.

Οι δανειστές έχουν έντονες ενστάσεις, αφού εκτιμούν ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν θα έχει αποτέλεσμα σε οτι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του αριθμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πλέον, το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, αν θα κινηθεί μονομερώς, ή αν θα περιμένει να εξαντλήσει τις πιθανότητες για σύγκλιση. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup συνεδριάζει στις 5 Απριλίου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίου, θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

Αυτό θα φανεί την Τρίτη, από το αν η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, επιλέγοντας την κόντρα με τους δανειστές. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα φανεί ότι επικρατεί το σενάριο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις ημέρες που απομένουν.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει την κόντρα, οι πιθανότητες για εκλογικό αιφνιδιασμό αυξάνονται. Αλλωστε οι πληροφορίες επιμένουν οτι το χαρτί αυτό παραμένει στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, όσο βλέπει να διευρύνεται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία και τις αντιδράσεις για το Μακεδονικό να μην κοπάζουν, αντιθέτως να πολλαπλασιάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις των Θεσμών και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν και ο λόγος που το Eurogroup «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Πρόκειται για μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και πλέον το ζήτημα παραπέμπεται στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που θα γίνει στις 5 Απριλίου.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με τους Θεσμούς να έχουν και εδώ κρίσιμο ρόλο.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos