Η ώρα των αρχηγών στη Βουλή

10 Οκτωβρίου 2014 11:20

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της ψήφου εμπιστοσύνης, προμηνύοντας σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Η ώρα των αρχηγών στη Βουλή

Η συζήτηση αναμένεται να κλείσει γύρω στις 11 το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ νωρίτερα θα έχουν τοποθετηθεί και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Η αριθμητική εξίσωση της αποψινής βραδιάς αποτυπώνεται στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη αριθμεί 127 βουλευτές και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 28 βουλευτές η οποία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έστω και αν βουλευτές βάζουν αστερίσκους στο «ναι» που αναμένεται να δώσουν.

Συνολικά δηλαδή 155 βουλευτές αναμένεται απόψε να στηρίξουν την κυβέρνηση, εκτός και αν εκδηλωθούν φαινόμενα εσωστρέφειας, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, με βάση τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι μέχρι τώρα ομιλητές. Εκπεφρασμένη είναι η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

«Στον αγροτικό τομέα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ελπίδες φωτός. Μετά από μια περίοδο στασιμότητας αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης.

Θεμέλιο της αισιοδοξίας αυτής, όπως προέκυψε από την ομιλία του υπουργού, αποτελούν τα 20 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από τη διαπραγμάτευση για τη Νέα Αγροτική Πολιτική, που, όπως είπε, «ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά».

«Ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, αποτελεί μια συνταγματική πρόβλεψη προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνητική ομαλότητα» ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Στους ανεξάρτητους τα βλέμματα

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνους από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές, (συνολικά είναι 23 αλλά ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται προφυλακισμένος), που δεν θα πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης και που με τις ομιλίες τους θα έχουν κινηθεί μεταξύ του «όχι» και του «παρών».

Από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις τους, ο Γιώργος Νταβρής έχει δηλώσει ότι η στάση του θα είναι «ωσεί παρών» κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως πρόθεση να απουσιάζει από την ψηφοφορία. Μεταξύ του «παρών» και του «όχι» φαίνεται να κινούνται ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Γιώργος Κασαπίδης που έχει δηλώσει ότι «δεν θα πω ναι». Ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν η Μίκα Ιατρίδη και ο Γιάννης Κουράκος. Στα «όχι» αναμένεται να καταμετρηθούν οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι κ.κ. Χρήστος Αηδόνης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Νταβρής, Βασίλης Οικονόμου, Θεόδωρος Παραστατίδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή και Γρηγόρης Ψαριανός. Ανεξάρτητος είναι ο Στάθης Μπούκουρας αλλά είναι προφυλακισμένος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos