Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι αγορές βλέπουν την πολιτική αλλαγή που έρχεται

15 Απριλίου 2019 12:48

Για διάψευση όλων εκείνων που προέβλεπαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ότι ήταν αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κάνει λόγο το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας μας επέδειξε «απρόσμενη αντοχή».

«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Kυριάκος Μητσοτάκης, στο πρακτορείο. Η δήλωσή του περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης με τίτλο: «Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε», όπου ο συντάκτης του και συνιδρυτής του Bloomberg, Μάθιου Γουίνκλερ, σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμη ότι παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν έξοδο της χώρας μας από το ευρώ το 2015, μέσα στο κλίμα που επικράτησε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα ηνία της Ελλάδας, οι επενδυτές έδειξαν ψυχραιμία καθώς γνώριζαν ότι οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους Έλληνες να επιθυμούν με συντριπτικό ποσοστό την παραμονή στο κοινό νόμισμα.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι επενδυτές αγόρασαν τον περασμένο μήνα δεκαετή ελληνικά ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ στην πρώτη τέτοια έκδοση τίτλων εδώ και εννέα χρόνια καθιστώντας έτσι το ελληνικό χρέος το πιο επίζηλο στον κόσμο».

Το Bloomberg θυμίζει ότι «η Ελλάδα σύναψε το καλοκαίρι του 2015 συμφωνία για τη διάσωσή της με τους Ευρωπαίους πιστωτές ενώ νωρίτερα «κάποιοι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους προέβλεπαν χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση».

«Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν είχε πει τότε στο BBC ότι “ήταν θέμα χρόνου” να εγκαταλείψει η Ελλάδα το κοινό νόμισμα και να αποσυντεθεί το ευρώ. Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του Soros Fund Management, είχε πει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg έναν μήνα αργότερα ότι “η Ελλάδα πάει άκλαφτη”. Ο Μαρσέλ Φράτσερ, ο σπουδαγμένος στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής της ΕΚΤ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα “πολιτική και οικονομική καταστροφή”. Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ και θα επέστρεφε στη δραχμή σε ένα απεγνωσμένο σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου του οικονομικού της μέλλοντος ο Φράτσερ είπε: “ Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά γίνεται ολοένα και πιθανότερο”. Καταλύτης για τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις ήταν η φαινομενικά αντιφατική [λαϊκή] εντολή προς τον άρτι εκλεγέντα Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στην πενταετή μείωση των κρατικών δαπανών στη διάρκεια περιόδου ύφεσης εξασφαλίζοντας παράλληλα από αντιστεκόμενους πιστωτές της ΕΕ την τελευταία δόση 7,2 δισ. ευρώ από τα 240 δισ. των ταμείων διάσωσης. Αλλά οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έδειξαν καμία προτίμηση για επιστροφή στη δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν μοιράστηκαν το άγχος του υπόλοιπο κόσμου. Ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφτασε προς στιγμήν στο 19% τον Ιούλιο του 2015, αντανακλώντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, παρέμεινε αρκετά κάτω από το υψηλό του 30% που είχε πιάσει τον Μάρτιο του 2012 και υποχώρησε όταν ξανάνοιξε η όρεξη των αγορών για κρατικό χρέος ανεπτυγμένων οικονομιών», γράφει.

Bloomberg: Ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές στην Ελλάδα
Το πρακτορείο σημειώνει ότι «το ελληνικό χρέος εξέπεμψε σήμα ανθεκτικότητας της ΕΕ στο θόρυβο της απελπισίας, που ενισχύθηκε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 για αποχώρηση από την Ένωση. Διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιταλία έδρεψαν τα οφέλη, με τη Prudential Financial Inc., που εδρεύει στο Newark, να εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος των 7,2 δισ. ευρώ ή το 9,5% του συνολικού ανεξόφλητου χρέους.

Η Royal Bank of Canada με έδρα στο Τορόντο αγόρασε πρόσφατα ελληνικά χρεόγραφα αξίας 84 εκ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg», κι αυτό μολονότι «το ελληνικό χρέος συνέχιζε να σωρεύεται με την αναλογία του έναντι του ΑΕΠ να φθάνει στο 181,9% από 82% το 2006 -δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των 25 ανεπτυγμένων οικονομικών».

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν εμφανίζει τόσο ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης όσο στην έναρξη της δεκαετίας του 2000 κι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν και η προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,9% για το 2019 φέρνει την ελληνική οικονομία στη δέκατη θέση στην Ευρώπη, αρκετά πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο του 1,4% της ευρωζώνης, σύμφωνα με 21 οικονομολόγους, τις γνώμες των οποίων ζήτησε το Bloomberg. «Ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να πέσει στο 16,5% μέχρι το 2020, η αναλογία του ελλείμματος του προϋπολογισμού έναντι του ΑΕΠ, που είχε φθάσει στο 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 0,5% το 2016, το πρώτο ετήσιο θετικό αποτέλεσμα από το 1995 και αυξήθηκε πέρυσι στο 0,8%. Το πλεόνασμα θα διατηρηθεί για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους, τη γνώμη των οποίων ζήτησε το Bloomberg».

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr