Το Μαξίμου με το βλέμμα στο Εurogroup

05 Νοεμβρίου 2014 11:43

Αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, κατ' αρχάς επί της αξιολόγησης και, παράλληλα, με τους εταίρους για την «επόμενη ημέρα», εκφράζεται από την κυβέρνηση, στον απόηχο της πίεσης από τον κ. Αλ. Τσίπρα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο άκουσαν με ικανοποίηση τον νέο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να οριοθετεί την 8η Δεκεμβρίου ως σημείο λήψης αποφάσεων για τη νέα εταιρική σχέση μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης και, αμέσως μετά, την Αγκελα Μέρκελ να περιλαμβάνει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά. Τα μηνύματα από το εξωτερικό μοιάζουν να συνηγορούν αφενός στη γρήγορη επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, αφετέρου στη βασιμότητα του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς και οδηγεί στην ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές και για το ζήτημα του χρέους, μέχρι τα τέλη του έτους και, πάντως, πριν από την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου.

Ωστόσο, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, καθώς η συμφωνία δεν προσφέρεται στην Αθήνα δίχως αντίστοιχες κινήσεις εκ μέρους της. Είναι ενδεικτικό ότι η τριμερής δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις προτάσεις που έχουν, μέχρι στιγμής, κατατεθεί στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά. Το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup και πιθανολογείται ότι θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως την «καλή της θέληση», ειδικά σε κεφάλαια της αξιολόγησης, όπως π.χ. το ασφαλιστικό ή και τα εργασιακά.

Καθώς η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της ευθεία, ο κ. Σαμαράς παρακολουθεί προσεκτικά και την κλιμακούμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενόψει μάλιστα και της τριμερούς συνάντησης κορυφής Αθήνας - Λευκωσίας - Καΐρου. Οι προκλήσεις στα εθνικά συζητήθηκαν και στην προχθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο. Στη συνάντηση αυτή θα είναι παρών, στο πρώτο μέρος της, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Στο δεύτερο μέρος, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν κυρίως για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Η κάθετη άρνηση της αντιπολίτευσης, η ανοικτή διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και οι διεθνείς προκλήσεις διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να πορευθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και υπό προϋποθέσεις να το εκμεταλλευθεί για την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών. «Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα... η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση», σημείωσε, ενδεικτικά, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τα 40 έτη από την ίδρυση του κόμματος και προφανή στόχο να «ζεσταθεί» η κομματική μηχανή διά παν ενδεχόμενον.

Σε αυτό το κλίμα, οι συνεχιζόμενες αστοχίες εντός κυβέρνησης μοιάζουν ήσσονος σημασίας. Η σπουδή του κ. Ν. Δένδια να δημοσιοποιήσει πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων προκάλεσε εκνευρισμό. Το ΠΑΣΟΚ, διά των Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Χρ. Πρωτόπαπα και Δημ. Καρύδη, δήλωσε άγνοια για τις προτάσεις Δένδια (σ.σ.: ο οποίος αναγνώρισε ότι πρόκειται περί σχεδίου), ενώ και ο υπουργός Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελης σχολίασε (Μega) ότι καλό είναι οι ρυθμίσεις να ανακοινώνονται λίγο πριν εφαρμοστούν. Πάντως, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε πως κατέθεσε προσωπικές του απόψεις.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos