ΥΠΕΞ σε Ακάρ: Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο, όχι να το ερμηνεύει αυθαίρετα

20 Απρίλιος 2019 15:32

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε προκλητικές δηλώσεις το πρωί του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, καλώντας την Αθήνα να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

«H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στον Ακάρ.

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», σημείωσε ακόμη ο κ. Γεννηματάς, αναφορικά με τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

Τι είπε ο Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, μιλώντας σε ΜΜΕ της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, να προχωρήσει σε ενέργειες για την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Η στρατικοποίηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. Δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πρέπει να σταματήσει. Περιμένω να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται πάντα τις διεθνείς συνθήκες. «Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας», διεμήνυσε.

Παράλληλα όμως ο Χουλουσί Ακάρ άφησε αιχμές για τους ελληνικούς S-300, αναφερόμενος στους ρωσικούς S-400 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ.

«To σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα μέτρο για την προστασία της χώρας μας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα αεράμυνας S-300. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των χωρών αυτών σ’ αυτό το ζήτημα. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στην περιοχή και συνεχίζει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε σχετικά ο Χουλουσί Ακάρ.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos