Ανοιχτά μέτωπα και βήματα προσέγγισης

22 Νοεμβρίου 2014 17:00

Σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων από την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για την ατζέντα της αξιολόγησης και την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Σε πολλά σημεία υπάρχει ήδη συμφωνία και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης των δύο πλευρών, αλλά πέραν του δημοσιονομικού παραμένουν ακόμα ανοιχτά το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το Δημόσιο.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, χωρίς ωστόσο οι διαβουλεύσεις να έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο «σκληρό» στη διαπραγμάτευση, ενώ αντίθετα η Ευρώπη προβάλλει πιο σθεναρά την άποψη ότι θα πρέπει οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν άμεσα, προκειμένου να μην ξεφύγουν από τα χρονοδιαγράμματα.

Τα τελευταία 24ωρα οι επαφές έχουν ενταθεί μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων το υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κλ. Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει τις προσεχείς ημέρες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Σχεδιασμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κι αν ακόμη δεν προλάβουν να έχουν οριστικοποιήσει τη συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, υπάρχει η πιθανότητα αυτό να γίνει στην εμβόλιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη 15η του μηνός, κάτι που δεν θα ανατρέψει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδιώκει την 1η Ιανουαρίου να έχει «κλειδώσει» την απόφαση για την προληπτική γραμμή στήριξης, που αποτελεί και το νέο μεταβατικό καθεστώς όπου θα βρεθεί η Ελλάδα για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ασφαλιστικό που συνδέεται εν πολλοίς με το δημοσιονομικό κενό του '15 είναι ένα από τα βασικά «αγκάθια» που εξακολουθούν να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να λυθούν και τα τελευταία προβλήματα.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η παραμονή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα αυτήν τη φορά θα είναι πολύ μικρή, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται τώρα μέσω των e-mail και των τηλεδιασκέψεων.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων και ερωτηθείς για το αν η χώρα θα προλάβει το πολύ κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση, αλλά μας πιέζουν πολύ για τον προϋπολογισμό. Εχουν κάνει και λάθη και δεν το παραδέχονται. Το ΔΝΤ είναι αυτό που πιέζει περισσότερο, γιατί από το 2015 και μετά δεν θα έχει κανένα ρόλο». Ο κ. Χαρδούβελης είπε ακόμη ότι η τρόικα μιλάει για δημοσιονομικό κενό αλλά δεν δίνει ποσό. Για τη δε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα τόνισε ότι το πότε θα επιστρέψουν είναι θέμα πολιτικής απόφασης: «Μπορεί να συζητάμε έξι μήνες, αλλά μπορεί να έρθουν και σε μία μέρα να τα κλείσουμε όλα», κατέληξε.

Παράλληλα διατύπωσε τη θέση πως δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση των εταίρων μας που να αναφέρεται σε παράταση του Μνημονίου για ένα έτος.

Χαρδούβελης - Μητσοτάκης

Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους».

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι από 1/1/2015 θα εξισωθούν οι εισαγωγικοί μισθοί στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του «Eθνους».

Οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα διαμορφωθούν για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) στα 684 από 780 ευρώ (-96), του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 752 από 858 (-106), ενώ στους ΤΕ από 1.037 σε 889 ευρώ (-148) και στους ΠΕ από 1.092 σε 957 ευρώ (-135). Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τον Ιούλιο του 2015 θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι περικοπές στην προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και στα τέλη του επόμενου έτους οι περικοπές στην προσωπική διαφορά και των υπολοίπων εργαζομένων στα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πλήρης εφαρμογή του νέου Μισθολογίου θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2016, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούμενοι τη συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Από το 2016 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα αξιολόγησης που δεν θα περιλαμβάνει τα ποσοστά αρνητικής βαθμολόγησης το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos