Ετήσια έκθεση Εργάνη

09 Δεκεμβρίου 2014 17:13

«Έχει περάσει ήδη ενάμισι χρόνος από τότε που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Ένα πραγματικά καινοτόμο και πολυδύναμο πληροφοριακό εργαλείο που άλλαξε οριστικά τη στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητα του υπουργείου Εργασίας.

Μια μοναδική βάση δεδομένων που φώτισε κάθε πτυχή της αγοράς εργασίας με ακριβή και αντικειμενικά στοιχεία.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι σε αυτό το διάστημα έχει φανεί ένα μόνο μέρος των πραγματικά μεγάλων δυνατοτήτων αυτού του πληροφοριακού εργαλείου:

 Καταγράφουμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις ροές – προσλήψεις και απολύσεις - της μισθωτής απασχόλησης σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση, σε όλη την Ελλάδα. Και με κάθε λεπτομέρεια για το είδος των συμβάσεων, το δημογραφικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προφίλ των εργαζομένων, τον κλάδο και το μέγεθος των επιχειρήσεων.

 Παρακολουθούμε και ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας – της επιδοτούμενης απασχόλησης, της μαθητείας, της κοινωφελούς εργασίας, κ.λπ. - αποτυπώνοντας την επίπτωση που έχουν αυτά τα προγράμματα στις προοπτικές απασχόλησης των συμμετεχόντων.

 Εντοπίζουμε και ανιχνεύουμε τις τάσεις της αγοράς εργασίας, ποιοι κλάδοι αναπτύσσονται και ποιοι φθίνουν, τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες. Διαμορφώνοντας έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

 Με στοχευμένες αναλύσεις των στοιχείων, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε αποτελεσματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Ενώ με πολλαπλές και σαρωτικές διασταυρώσεις, όπως π.χ. η πρόσφατη για τον εντοπισμό των συνταξιούχων που εργάζονται, εξοικονομούμε διαφυγόντες πόρους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε την ετήσια ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε απο την υποβολή των συνολικών καταστάσεων προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο φέτος, όμως, είναι ότι - για πρώτη φορά - έχουμε στη διάθεσή μας συγκριτικά συγκεντρωτικά στοιχεία για τα συνολικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Ύστερα από την πρώτη περσινή καταγραφή μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε την εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο, του ακριβούς αριθμού των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ωρών εργασίας και άλλων κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης. Με δυο λόγια, έχουμε πλέον μια πλήρη χαρτογράφηση, μια αντικειμενική διαστασιολόγηση, ουσιαστικά μια «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» - η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε απο 1 έως 31 Οκτωβρίου - επέφερε μια σημαντικότατη μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους τους, για τους οποίους δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας όπως στο παρελθόν.

Τα συμπεράσματα, λοιπόν, που προκύπτουν από την ετήσια καταγραφή μισθωτών και επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» είναι δυνατά και αποκαλυπτικά:

Πιστοποιούν ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα «ξαναζωντανεύει», επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό. Συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ.

Και αυτή η θετική επέκταση της μισθωτής εργασίας δεν αποτελεί απλά μια ακόμη αισόδοξη, αλλά μεμονωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, συνιστά μια φυσιολογική εξέλιξη που αποκρυσταλλώνει την ευεργετική επίδραση των μεταρρυθμιστικών μας επιδόσεων, τη συνολική βελτίωση της οικονομίας και τη σταδιακή επανάκαμψη αναπτυξιακού βηματισμού.

Αποδεικνύει ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο και ότι η οριστική έξοδος από την κρίση έχει ήδη ξεκινήσει. Για αυτό το λόγο, πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή, σοβαρότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.

1. Σύμφωνα με την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και ένα μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, το 2014, αυξήθηκαν στις 214.409 (αύξηση 9%). Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Το 89,6% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους. Το 45,5%, δηλαδή περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης.

2. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα στην καταγραφή του 2013 ήταν 1.371.450 άτομα. Φέτος, το 2014, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 11,65%, οι 159.729 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης, συνιστούν το πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής καταγραφής, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας.

3. Περίπου το 70% αυτών των εργαζομένων απασχολείται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σε θέσεις πλήρους μισθωτής εργασίας, ενώ το 30% εργάζεται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, το γεγονός ότι η κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι.

4. Το 8,95% των εργαζομένων αμείβεται στα όρια του κατώτατου μισθού, ενώ περίπου το 40% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ.

5. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση ότι η συνολική μηνιαία δαπάνη για μισθούς και ημερομίσθια ανέρχεται φέτος σε 1.595.727.438,73 δις ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 80 εκατ ευρώ (5,35%) μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1.514.645.824,22 ευρώ.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που το έχουμε διαθέσιμο για πρώτη φορά και αντανακλά, όπως προανέφερα, τη σταδιακή επέκταση και ενδυνάμωση της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι έχοντας ολοκληρώσει την τεχνική αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», από το επόμενο διάστημα θα παρουσιάζουμε τη μεταβολή αυτών των συνολικών και συγκεντρωτικών στοιχείων σε συνδυασμό με τις ροές (προσλήψεις – απολύσεις) κατά τη διάρκεια του μήνα.

Και για όλη αυτή την προσπάθεια και δουλειά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου που ασχολούνται νυχθημερόν με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», μεριμνώντας για την αξιόπιστη λειτουργία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos