Τσίπρας: Τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα

05 Ιανουαρίου 2015 12:19

Τη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει η Κουμουνδούρου στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ στην τελική φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εκλογικές συνεργασίες και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Με στόχο να πείσει τους αναποφάσιστους και όσους μέχρι στιγμής κρατούν επιφυλακτική στάση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θέτει στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ατζέντας τα πρώτα άμεσα κυβερνητικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της χώρας αλλά και ότι το Μνημόνιο και η τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει μήνυμα τόσο προς την ΕΕ όσο και στο εσωτερικό της χώρας, αφιέρωσε ένα μικρό μέρος της ομιλίας του για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πρόβαλε κατά κύριο λόγο το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε τη θέση του κόμματος ότι θα διεκδικήσει μέσα από μία ειλικρινή αλλά αποφασιστική διαπραγμάτευση, με κόκκινη γραμμή το συμφέρον του λαού, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε η χώρα να μπει σε ανάπτυξη. Ωστόσο απευθύνθηκε και στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτο καθώς «πρέπει να μπει ένα τέλος στην κοινωνική τραγωδία και στον εφιάλτη της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και την απάντηση στην τακτική του φόβου που καλλιεργεί ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι μόνο ο πρωθυπουργός «κόπτεται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που διασφαλίζουν το σύνθημα «το μέλλον ξεκίνησε!» για μια «Ελλάδα με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία».

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών α' κατοικίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις δομές, στις λειτουργίες του προσωπικού, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, με συγχώνευση υπουργείων και κατάργηση κυβερνητικών οργάνων. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία, κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων, αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από «στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων» και στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του θεσμού διαθεσιμότητας και επαναπρόσληψη των «αντισυνταγματικά απολυμένων υπαλλήλων».

Για τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για αναμόρφωση του πλαισίου του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού. Ακόμη εξήγγειλε την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Στην τελική ευθεία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αλλά και την οριστικοποίηση των εκλογικών συνεργασιών του κόμματος. Στη συνεδρίαση της ΚΕ, πριν από την έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου, εγκρίθηκε το πολιτικό πλαίσιο των συνεργασιών με κόμματα, κινήσεις αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές. Ο ελάχιστος χρόνος που απομένει έβαλε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων - κυρίως από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Συμμαχία με Οικολόγους

Η Κουμουνδούρου υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση του συνεδρίου των Οικολόγων Πρασίνων για εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως σημαντική εξέλιξη την απόφαση των Οικολόγων Πρασίνων «με δεδομένες τις ευρωπαϊκές αναφορές τους και τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα».

Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εκτός από τους Οικολόγους, όπως με την «Κοινωνία Πρώτα» των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λ. Κατσέλη, την «Αριστερή Προοπτική» των Α. Νεφελούδη και Στ. Μπαγιώργου κ.ά.

Οι εξελίξεις στον χώρο της ΔΗΜΑΡ και η άρνηση βουλευτών του κόμματος να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, ανοίγει ένα παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με την Ασημίνα Ξυροτήρη, στην Α' Θεσσαλονίκης.

Οι δέκα δεσμεύσεις

Δέκα μόνο υπουργεία και κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων

Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας

Επαναπρόσληψη των «αντισυνταγματικά» απολυμένων

Αναστολή των πλειστηριασμών Α' κατοικίας

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ

Παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους

Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για 300.000 νοικοκυριά

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos