Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδια για εκλογές τον Ιούνιο αποκάλυψε ο Τσίπρας

24 Μαϊος 2019 19:00

Στο παρά πέντε της κάλπης, ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει στρατηγική και στέλνει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι σε περίπτωση ήττας τους ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι πρόωρες εκλογές.

Ετσι ερμηνεύεται, φυσικά, η αναφορά του ότι εφόσον αποδοκιμαστεί η πολιτική του «μπαίνουμε σε μια περιπέτεια», όπως είπε στην ΕΡΤ.

Και πιθανότατα οι πρόωρες εκλογές, εφόσον η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές, θα προκηρυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά δηλαδή τις κάλπες των ευρωεκλογών, μέσα στον Ιούνιο. Η Κυριακή 30 Ιουνίου ήταν εξάλλου ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές που κυκλοφορούσε από καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού έκανε ακόμα πιο σαφείς ο στενός του συνεργάτης, υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που μιλώντας στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων δεν απέκλεισε και αυτός με τη σειρά του, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Βερναρδάκης είχε τον εξής διάλογο με τον δημοσιογράφο:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τον Ιούνιο; Δηλαδή να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο;

Βερναρδάκης: Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική. 

Σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του στενού του συνεργάτη έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι σε περίπτωση που η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, και ξεπεράσουν το όριο του 3,5%-4% που ιστορικά είναι η συνήθης διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να πάει στο Ζάππειο και να παραιτηθεί, χωρίς να προσδιορίσει, φυσικά, ποιο είναι το όριο της ήττας που οδηγεί σε παραίτηση.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για παραίτηση Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη διακαναλική συνέντευξη πριν από μερικές ημέρες:

«Εφόσον ο κ. Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όπως είμαι βέβαιος, πρέπει να πάει στο Ζάππειο και να παραιτηθεί και η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές σε 4 εβδομάδες. Ο πρώτος είναι γιατί το είπε ο ίδιος. Ο ίδιος είπε ότι οι εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Χάνει, φεύγει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μας χωρίζουν τέσσερις μήνες από το απώτατο όριο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει η χώρα να ζήσει τέσσερις μήνες ταλαιπωρίας; Για να περάσει ο κ. Τσίπρας ένα καλοκαίρι πολυτέλειας; Μπορεί να το κάνει και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα έχει μπόλικο χρόνο να ξεκουραστεί αν νιώθει κουρασμένος. Σηκώνω το γάντι, ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στο Ζάππειο να παραιτηθεί και να έχουμε εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες» πρόσθεσε.

Ο Τσίπρας είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Κάρολο Παπούλια
Αλλωστε πρόωρες εκλογές είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν ο ΣΥΝ είχε βγει νικητής έναντι της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, με την διαφορά τότε να είναι στο 3,8%. Στις εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 26,5% έναντι 22,7% της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτονταν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και έλεγε ότι «απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».

Σε δηλώσεις του μάλιστα μετά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε μείνει μόνο στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Είχε απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr