Ντιμπέιτ με θέμα το δημόσιο χρέος

18 Ιανουαρίου 2015 14:46

Αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Ο λόγος αφορά το χρέος, στο αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο και πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί, που προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες

ξεκινούν από την άρνηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, να αποδεχθεί ακόμα και την εκδοχή της «μη βιωσιμότητας», περνούν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και φτάνουν στην άποψη του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ότι η όλη αντιπαράθεση για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα είναι απλώς «κάλπικη».

Η «Κ», ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής, ζήτησε από έξι πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν την άποψή τους αναφορικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να παραθέσουν, σε γενικές γραμμές, τη βασική πολιτική που θεωρούν ικανή να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε αυτό το άτυπο ντιμπέιτ, ο κ. Σαμαράς τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των χαμηλών επιτοκίων και του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. «Αυτό θα κάνουμε μετά τη νέα Συμφωνία» προαναγγέλλει.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θεωρεί ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να γίνει βιώσιμο», μιλά για μείωση της ονομαστικής αξίας, πρόβλεψη για περίοδο χάριτος και προτείνει η αποπληρωμή να συνδεθεί με την ανάπτυξη («ρήτρα ανάπτυξης»). Για περαιτέρω μείωση επιτοκίων, σταθεροποίηση κυμαινόμενων επιτοκίων, επέκταση περιόδου χάριτος, μετακύλιση λήξεων κ.ο.κ. κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ για τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, «ονομαστικό "κούρεμα" του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», πρόκειται για μια ανέξοδη παλικαριά, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, στο «Ποτάμι» πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα πρέπει να οδηγήσει σε μια δραστική απομείωσή του σε παρούσες αξίες μέσω της δραστικής παράτασης των λήξεων και της υιοθέτησης χαμηλών σταθερών επιτοκίων.

Για τον κ. Κουτσούμπα του ΚΚΕ, η λύση βρίσκεται μόνο στην πλήρη μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους.

Λιγότερο... δραστική είναι τέλος η λύση που προτείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: Διεθνής διάλογος, με βάση συζήτησης την επιμήκυνση κατά 70 χρόνια.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos