Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο

08 Οκτωβρίου 2019 19:20

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συναντήσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και την αντιπροσωπεία της Κύπρου - Οι δηλώσεις των τριών ηγετών μετά τις εργασίες της Συνόδου


Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, στην κοινή συνάντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους Αλ Σίσι και Νίικο Αναστασιάδη, στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, σε μια απόδειξη του πόσο έχουν ενισχυθεί οι δεσμοί μας, σε αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο σχήμα.. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω με την ιδιότητα πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Οι χώρες μας -και οι τρεις με βαθιές ρίζες στον χρόνο και στην ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων- συνεργάζονται σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων. Με σταθερό γνώμονα, πάντα, την προώθηση της ευημερίας, της ασφάλειας, της περιφερειακής σταθερότητας και της φιλίας των λαών μας. Μια συνεργασία -που θέλω να τονίσω- είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες συμμερίζονται αυτές τις αρχές.

Για εμάς η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα. Είναι ένα μεγάλο κράτος, με κομβική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Ένας κρίσιμος παράγων σταθερότητας στο Μεσανατολικό, στη Λιβύη και στη Συρία. Μια χώρα με ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως και στην αφρικανική ήπειρο -ασκώντας μάλιστα τώρα και την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης. Είναι ένας ισχυρός και σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ένα μήνυμα, το οποίο είναι χρέος μας να το επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα δρομολογήσουμε το επόμενο βήμα σύσφιξης των σχέσεων Ευρώπης και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι όμως κι ένας τόπος αποτελεσματικής ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Μια χώρα που υποδέχεται σχεδόν πέντε εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες -κυρίως από την Αφρική- και καταπολεμά εξαιρετικά αποτελεσματικά τα δίκτυα των παράνομων διακινητών. Το κάνει χωρίς να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα.

Η Αίγυπτος είναι, επίσης, μια χώρα που ιστορικά φιλοξενεί μία δυναμική Ελληνική κοινότητα. Θα έχω την χαρά στη συνέχεια να συναντηθώ μαζί της, εδώ, στο Κάιρο. Τα μέλη της άλλωστε υπήρξαν ανέκαθεν η ζωντανή, ισχυρή καθημερινή -θα έλεγα- γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο λαών μας. Η Αίγυπτος, τέλος, προβάλλει σήμερα ως ένας ισχυρός οικονομικός εταίρος της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας, με αιχμή το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, οι τρεις χώρες χαιρετίσαμε τη σύσταση του East Mediterranean Gas Forum, που θα συντονίζει την ενεργειακή μας πολιτική πάντα -όπως τόνισε και ο Κύπριος Πρόεδρος- με σεβασμό στο περιβάλλον. Το φόρουμ αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr