Ορκίστηκαν Μηταράκης και Κουμουτσάκος

15 Ιανουαρίου 2020 21:17

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προστίθεται στο κυβερνητικό σχήμα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω υπουργείο είχε καταργηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως «αχρείαστο».


Η ορκωμοσία έγινε στις 14:45, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Παναγιώτης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Προκόπης Παυλόπουλος στην ορκωμοσία/ Φωτογραφία:EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η ανακοίνωση Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι τη σύσταση του νέου υπουργείου, με υπουργό τον Νότη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτήν την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το κυβερνητικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η ένταση στα νησιά, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες, ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς αντιδρούν. Εντάσεις σημειώνονται και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στις οποίες έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας.

Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό, παρόντων του Προκόπη Παυλόπουλου και Κυριάκου Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• Φύλαξη των συνόρων μας.
• Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
• Αυξημένες επιστροφές.
• Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.
Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».

Μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διορθώσει το λάθος που έκανε με την κατάργηση του υπουργείου και τον κατηγορεί ότι δημιούργησε μπάχαλο στη διαχείριση του προσφυγικού. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέτσας σε Τσίπρα: Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται»
Σε απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά από «γκάφες» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι απλώς μία γκάφα να σε ερευνά η ΟLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για το μεταναστευτικό.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos