Η πολιτική χειραφέτηση Μητσοτάκη μέσω Σακελλαροπούλου -Τα 3 συν της επιλογής του

16 Ιανουαρίου 2020 18:41

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ριζοσπαστική για πολύ περισσότερους λόγους από το ότι είναι γυναίκα ή αποτελεί μια συναινετική πρόταση.

Το μοντέρνο προφίλ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Facebook -Το στιλ της υποψήφιας ΠτΔ [εικόνες]

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε μέσα από μια short list στο όνομα της προέδρου του ΣτΕ μετά από μια εξαντλητική εξέταση των δεδομένων. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καταλήξει σε δύο-τρία ονόματα και πως η πρώτη του επιλογή δεν ήταν της κας Σακελλαροπούλου και πως οι εναλλακτικές έμοιαζαν προβληματικές, λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσαν.

Ωστόσο η επιλογή Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο ρηχή. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των προθέσεων του πρωθυπουργού αποκαλύπτει πολύ βαθύτερη στόχευση.
Πρώτον: «Με την επιλογή Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλο το παλαιό πολιτικό προσωπικό» λέει πολιτικό στέλεχος και μάλλον έχει δίκιο. Αν αναλογιστεί κανείς τα ονόματα που όλες τις προηγούμενες ημέρες έπαιζαν (είτε πραγματικά είτε στη φαντασία όσων τα διακινούσαν) καταλήγει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα.

Και ακόμη παραπέρα: Ο Μητσοτάκης έθεσε οριστικά εκτός βασικής πολιτικής σκηνής όσα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην δεκαετή κρίση έβλεπαν εαυτούς στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Βενιζέλος, Καραμανλής, Παυλόπουλος αλλά και Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη.

Δεύτερον: Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί τυπικά να έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όμως την ληξιαρχική πράξη θανάτου του τέλους τις κρίσης την πιστώνεται ο Μητσοτάκης. Και η επιλογή του στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, αποτυπώνει ακριβώς αυτό: Την έξοδο από την κρίση.

Αλλωστε το υπογράμμισε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του: «Σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία».

Τρίτον και πιο σημαντικό για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή, δείχνει να περνάει το μήνυμα ότι τελειώνει με τις εσωκομματικές ομάδες «καραμανλικών» και «σαμαρικών». Πολλοί λένε ότι έγινε Πρόεδρος της ΝΔ καταψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, κόντρα στο ρεύμα και στην απόφαση του κόμματος, το 2015. Εδειξε ηγετικό προφίλ και αυτό μέτρησε στη γνώμη των ψηφοφόρων για την ηγεσία του κόμματος, όπου εμφανιζόταν ως αουτσάιντερ.

Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή Σακελλαροπούλου, υπογράφει την πολιτική του χειραφέτηση, δείχνοντας ότι ο ίδιος ηγείται και στο κόμμα του αλλά και «σύροντας» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσουν την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, μην μπορώντας να απορρίψουν την επιλογή του.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos