Γ. Πλακιωτάκης στη Βουλή για το Τζιμπουτί: Θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο προκειμένου...

03 Φεβρουαρίου 2020 21:58

«Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου των Εξωτερικών, με το οποίο λειτουργούμε σε συνεργασία και συντονισμό


αλλά και τις αρμόδιες Προξενικές Αρχές, ώστε να διαμορφώσουμε το κοινό πλάνο των ενεργειών μας», είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα, με θέμα τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί.

«Η λύση του ζητήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Διότι, προτεραιότητα μας αποτελεί η διαφύλαξη της ασφάλειας των ναυτικών μας, στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Από τη πρώτη στιγμή οι ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ήταν και συνεχείς και έντονες. Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου των Εξωτερικών, με το οποίο λειτουργούμε σε συνεργασία και συντονισμό, αλλά και τις αρμόδιες Προξενικές Αρχές, ώστε να διαμορφώσουμε το κοινό πλάνο των ενεργειών μας. Στόχος μας είναι η παλιννόστηση των Ελλήνων ναυτικών, και το βασικό μας επιχείρημα είναι οι διατάξεις των Διεθνών Κανόνων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας του ΙΜΟ του 2006, που έχει κυρωθεί και από το Τζιμπουτί. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε Μέλος οφείλει να διευκολύνει την παλιννόστηση των ναυτικών ανεξαρτήτως της οικονομικής καταστάσεως του πλοιοκτήτη, ο οποίος βεβαίως είτε αρνείται είτε εμφανίζει απροθυμία για να αντικαταστήσει τους ναυτικούς».

Ο κ. Πλακιωτάκης στοιχειοθέτησε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα ως εξής:

Η επίτιμη πρόξενος μας στο Τζιμπουτί πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες αρχές, επισημαίνει τις υποχρεώσεις των Λιμενικών Αρχών του Τζιμπουτί και πιέζει και αυτή με τη σειρά της στη παλιννόστηση των ναυτικών μας.

Μέσω του P&I Club έχει διασφαλιστεί η τροφοδοσία των πληρωμάτων.

Η επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αδδις Αμπέμπα, πέραν των ρηματικών διακοινώσεων, επισκέφτηκε το Τζιμπουτί και συναντήθηκε με τον Διευθυντή Διμερών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος βέβαια αρνείται να συνδράμει στη παλιννόστηση των ναυτικών, πλην των εξαιρέσεων βέβαια για θέματα υγείας. Και γι’αυτό το λόγο καταφέραμε την 30η Δεκεμβρίου μετά από συντονισμένες ενέργειες και πετύχαμε την απελευθέρωση του ενός ναυτικού μας, ενώ στις 15Ιανουαρίου εξήλθε από το πλοίο PTOLEMEOS ο Α’ Μηχανικός, για νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά την οποία διαμένει αυτή την ώρα σε ξενοδοχείο, και βέβαια οι Λιμενικές Αρχές του έχουν παρακρατήσει το διαβατήριο του.

Επίσης, έχω ζητήσει από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Γενεύη να ενημερώσει, και έχει ενημερώσει, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα και επισημαίνοντας την παραβίαση από τις Λιμενικές Αρχές του Τζιμπουτί.

Επίσης, ενημερώσαμε την Γαλλική πρεσβεία, αλλά και τον εκπρόσωπο της ITF στην Ελλάδα και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί, καθώς και τη βάση δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για περιστατικό εγκατάλειψης ναυτικών.

Ενώ, τέλος, στις 17 Ιανουαρίου, απέστειλα επιστολή στον ομόλογο μου, τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τονίζοντας την παραβίαση των Διεθνών Κανόνων αλλά και των Διεθνών Συμβάσεων ζητώντας επιτακτικά να παρέμβει, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι 4 Έλληνες ναυτικοί. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απολύτως απάντηση.

Κλείνοντας ο κ. Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς και σε πολλά επίπεδα, και βεβαίως κάποια από αυτά – αντιλαμβάνεστε – ότι δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο των Εξωτερικών είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία προκειμένου οι ναυτικοί μας να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. Θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Είμαστε σε επαφή και με τις οικογένειες και με τους εκπροσώπους τους. Θα χρησιμοποιήσουμε πέρα από τα διπλωματικά μέσα και οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο ή ενέργεια, προκειμένου να επιστρέψουν ασφαλείς οι ναυτικοί μας στην πατρίδα αλλά και στις οικογένειες τους».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos