Μεταξύ ουρανού και γης...τα υπό ανέγερση κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και το πάρκο στο Φαληρικό Δέλτα

06 Απριλίου 2015 12:27

Την ώρα που φορούσαμε τα ειδικά κράνη, τις γαλότσες και τα φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα, για να μπορέσουμε να επισκεφθούμε με πλήρη ασφάλεια τα υπό ανέγερση κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και το πάρκο στο Φαληρικό Δέλτα, μια μικρή λεπτομέρεια μας έκανε να χαμογελάσουμε: στο δωμάτιο ιματισμού του εργοταξίου, οι επιβλέποντες από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι αρχιτέκτονες έχουν το δικό τους φωριαμό, που γράφει το όνομά τους.


Εμείς στεκόμασταν μπροστά σε εκείνον του Ρέντσο Πιάνο, όπως μας πληροφορούσε και η ετικέτα που ήταν κολλημένη στη μεταλλική επιφάνεια. Ο διάσημος Ιταλός, ο οποίος συνέλαβε και σχεδίασε τη μορφή των οικοδομημάτων, του στεγάστρου και του πάρκου που τα περιβάλλει, παρακολουθεί κάθε στάδιο της εξέλιξης του κολοσσιαίου εγχειρήματος με συχνές επισκέψεις στην Αθήνα.

 

«Ξεναγοί» μας στον περίπατο, δύο νέα σε ηλικία στελέχη του Ιδρύματος, ο σαραντάρης διοικητικός διευθυντής Γιάννης Ζερβάκης και η τριαντάχρονη αναπληρώτρια διοικητική διευθύντρια Λένια Βλαβιανού, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με το έργο από την πρώτη ημέρα. Αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί τους τη βόλτα όχι μόνο γιατί έτσι τα κτίρια και το πάρκο θα αποκτήσουν ανθρώπινη «φωνή», αλλά και διότι εκπροσωπούν τη νέα γενιά των Αθηναίων που θα δουν ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Μέσα στον τεράστιο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου, ήδη όλα έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Η πρώτη εντύπωση: Το πάρκο είναι σχεδόν έτοιμο και λείπουν μόνο μερικές τελευταίες πινελιές. Μπροστά μας απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι (πριν σταματήσει πάνω στις σκαλωσιές του στεγάστρου) ένας πανέμορφος μεσογειακός κήπος. Στον ορίζοντα, το εργοτάξιο σαν ζωντανή κυψέλη με εκατοντάδες εργαζομένους και γερανούς εν κινήσει, και αν υπάρχει κάτι μεγαλειώδες στο σχέδιο του Πιάνο, είναι ακριβώς η έμπνευση της απογείωσης μεταξύ ουρανού και γης, ένας γιγαντιαίος στεγασμένος βατήρας εκεί όπου η πόλη συναντά το υγρό στοιχείο.

«Αγορά» και κανάλι

Για να κάνουμε τον κύκλο μέσα σε μία ώρα, επιβιβαζόμαστε σε αυτοκίνητο με σημείο εκκίνησης την είσοδο του εργοταξίου που βρίσκεται στην οδό Πεισιστράτου. Ο Γιάννης Ζερβάκης μας εξηγεί: «Αρχικά περνάμε μπροστά από τον χώρο στάθμευσης των 1.000 οχημάτων, εν συνεχεία έχουμε στα δεξιά μας τη λεωφόρο Ποσειδώνος και συνεχίζουμε προς τη Συγγρού, όπου βρίσκεται η πρόσοψη του νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκεί βρίσκεται κι ένας ανοιχτός χώρος ανάμεσα στα δύο κτίρια που θα λέγεται "Αγορά" (μια αστική πλατεία που θα είναι χώρος υποδοχής του κοινού), ενώ ύστερα βλέπουμε και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που εκτείνονται παράλληλα με τη λεωφόρο Συγγρού. Στο σημείο αυτό θα γίνει ένα τεράστιο κανάλι με νερό, 400 μέτρα μήκος και 30 πλάτος, που θα χρησιμεύει και ως αντιπλημμυρική προστασία. Στο τέλος καταλήγουμε στην πίσω πλευρά, το παλαιό πέταλο του Ιπποδρόμου από όπου ξεκινά το πάρκο. Εκεί, φτιάχνονται σήμερα στο χέρι όλα τα πανέλα που συνθέτουν το φωτοβολταϊκό στέγαστρο, που θεωρείται πρωτοποριακό χάρις στο υλικό (φεροτσιμέντο) αλλά και στον τρόπο κατασκευής. Εκεί θα βρίσκονται η κυρία είσοδος και το Canal Building, ένα info point για τον χώρο αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη θεμελίωση».

Αποβιβαζόμαστε και περπατάμε μέσα στο πάρκο. «Η βασική ιδέα του αρχιτέκτονα είναι ότι με μια ήπια κλίση (που δεν εμποδίζει τα άτομα με κινητικά προβλήματα) μπορεί κανείς να περπατήσει από την είσοδο, διασχίζοντας το πάρκο μέχρι το στέγαστρο. Εκεί θα συναντά ένα γυάλινο οικοδόμημα, το Light House (φάρος), αλλά κυρίως θα χαίρεται την άπλετη θέα, ημέρα και νύχτα, σε όλες τις εποχές του χρόνου», λέει η Λένια Βλαβιανού. Μαζί με τον Γιάννη Ζερβάκη, μας περιγράφουν έναν εξαιρετικά καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο. «Στα 170 του στρέμματα, θα μπορεί κάποιος να αθληθεί και να κάνει ποδήλατο σε συγκεκριμένες διαδρομές, να περπατήσει, ενώ υπάρχει όλη η τεχνική υποδομή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Αλλωστε, ο σκοπός είναι να λειτουργεί ο υπαίθριος χώρος σαν τεράστια πλατφόρμα δραστηριοτήτων, ένας χώρος όπου όλες οι ηλικίες θα αισθάνονται οικεία και φιλόξενα. Ηδη από αυτό το καλοκαίρι, θα γίνει ένα πρώτο καλωσόρισμα στο ευρύ κοινό με μια καλλιτεχνική και αθλητική διοργάνωση που θα κρατήσει τέσσερις μέρες», υπογραμμίζουν.

Θα είναι η παρθενική γνωριμία με το πάρκο, που είναι ήδη έτοιμο μέχρι να παραδοθούν και να λειτουργήσουν η Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή, με χρονικό ορίζοντα έως το 2017; Οχι ακριβώς. Ο Γιάννης Ζερβάκης και η Λένια Βλαβιανού τονίζουν: «Από την αρχή του έργου μέσα από το Κέντρο Επισκεπτών και εκδηλώσεις όπως "Ο χορός των γερανών" αλλά και την παρουσίαση του εγχειρήματος σε πόλεις όλης της Ελλάδας μέσα από το πρόγραμμα "Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ", ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με το έργο. Αλλωστε, βασικός σκοπός είναι να το αισθανθεί δικό του ακόμα και πριν από την αποπεράτωσή του.

Σαν στο σπίτι τους

»Μπορεί οι πόροι να προέρχονται από δωρεά, όμως αποδέκτης δεν είναι μόνο το κράτος. Είναι ολόκληρη η κοινωνία και σε αυτήν απευθυνόμαστε. Είναι ο χώρος όπου θα μεγαλώσουν και θα τρέξουν τα παιδιά μας. Είναι το μέρος όπου θα απολαμβάνουμε παραστάσεις και συναυλίες, θα χαιρόμαστε την πόλη μας. Και είμαστε σίγουροι στο Ιδρυμα Νιάρχος για ένα πράγμα: Οταν φερθεί κανείς στους Ελληνες με σεβασμό, με έγνοια και αξιοπρέπεια, θα έχει τον καλύτερό τους εαυτό. Είμαστε σίγουροι ότι θα αγαπήσουν και θα φροντίσουν το πάρκο και τα κτίρια σαν να είναι η προέκταση του σπιτιού τους. Και πως όλο αυτό το εγχείρημα θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά, επουλωτικά και δημιουργικά για μια χώρα που δοκιμάζεται...».

Έντυπη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos