Η γιορτή του θερινού σινεμά σε όμορφες γωνιές της πόλης

16 Ιουνίου 2015 10:28

Μια αξέχαστη εμπειρία υπόσχεται σε όσους παρευρεθούν η πρεμιέρα του 5ου Athens Open Air Film Festival ή, αλλιώς, της γιορτής του θερινού σινεμά που αποτελεί την καλοκαιρινή προέκταση των «Νυχτών Πρεμιέρας».

Την Τετάρτη η πρώτη ταινία της διοργάνωσης, ο θρυλικός «Κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον, θα προβληθεί στον χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός, συνοδεία ζωντανής μουσικής γραμμένης επί τούτου, από τον νέο και εξαιρετικά ταλαντούχο συνθέτη και πολυοργανίστα Theodore (Θοδωρής Πολυχρονόπουλος).

Το βωβό φιλμ θα επενδυθεί με τις μελωδίες που θα παίξει εκείνος και η μπάντα του, και ο ιστορικός χώρος του μνημείου θα γεμίσει και πάλι από μουσική, ανακαλώντας την παρουσίαση της «Μυθωδίας» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία είχε γίνει στο ίδιο σημείο το 2001. Ο ίδιος ο Θοδωρής Πολυχρονόπουλος αισθάνεται τόσο την πρόκληση όσο και την ευθύνη: «Λόγω σπουδών πάνω στην κλασική σύνθεση, ήταν για καιρό όνειρό μου να συνθέσω τη μουσική για μια ταινία, και μέσα σε λίγους μήνες αυτό έγινε δύο φορές, αν και η σύνθεση για το φιλμ του Μπάστερ Κίτον είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μόνο λόγω του γεγονότος ότι θα παιχτεί ζωντανά. Η βασική πρόκληση για μένα έχει να κάνει με τη φύση του χώρου σε παραλληλισμό με εκείνη της ταινίας που είναι βέβαια μια κωμωδία. Στόχος και ευθύνη μου είναι να εξυπηρετήσω και τα δύο· να μπλέξω τη βωβή ταινία της δεκαετίας του 1920 με έναν χώρο μέσα στον οποίο προσωπικά αισθάνομαι δέος», μας είπε. Στον «Κινηματογραφιστή» ο Μπάστερ Κίτον υποδύεται έναν ατσούμπαλο άνδρα, ο οποίος ερωτεύεται μια κοπέλα που δουλεύει στα στούντιο της MGM. Προκειμένου να βρίσκεται κοντά της, εκείνος θα προσπαθήσει να γίνει κινηματογραφικός καμεραμάν. «Από την αρχή σχεδόν επέλεξα να σταματήσω να ακούω τις μουσικές που συνόδευαν αρχικά την ταινία επειδή αυτές καθορίζονται από τη φόρμα της εποχής. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τα ίδια τα στοιχεία του φιλμ, που είναι και τραγικά εκτός από κωμικά, για να δημιουργήσω μια νέα αισθητική».

Εκτός από την πρεμιέρα, το φεστιβάλ θα συμπεριλάβει ακόμα πάνω από 20 ταινίες, από κλασικά διαμάντια, όπως το «Μπάρι Λίντον» του Κιούμπρικ και «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, μέχρι την Ημέρα Γαλλοφωνίας (14/7) και επιλογές από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Ολα αυτά θα προβληθούν σε όμορφες γωνιές της Αθήνας, όπως ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Αλσος Πετραλώνων, η Ακαδημία Πλάτωνος και η Βίλα Δρακοπούλου, καθώς και σε μερικά από τα πιο ατμοσφαιρικά θερινά σινεμά της πόλης.

​Η είσοδος στην πρεμιέρα θα είναι δωρεάν με δελτία προτεραιότητας που θα μοιράζονται την Τρίτη 12 μ. - 6 μ.μ. και Τετάρτη από τις 7.30 μ.μ

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos