Η άλλη όψη της Ελευσίνας εντός και εκτός της πόλης

09 Ιουλίου 2015 19:06

Eίναι, ασφαλώς, ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Αττικής. Θεσμοθετήθηκε το 1975, αλλά μάλλον τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε οι περισσότεροι την Ελευσίνα, τις κρυφές και τις φανερές ομορφιές της και το ετήσιο πολιτιστικό της φεστιβάλ, τα «Αισχύλεια».

Χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στα 41α Αισχύλεια και ταυτοχρόνως αυτός ο θεσμός συνδέθηκε με την προσπάθεια της Ελευσίνας να διεκδικήσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, το έθεσε με σαφήνεια: «Τα Αισχύλεια είναι το μεγάφωνο που εκπέμπει και παρουσιάζει την άλλη όψη της Ελευσίνας εντός και εκτός της πόλης». Και βεβαίως, για δέκατη χρονιά, οι εκδηλώσεις αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού της πολύ κοντινής και πολύ άγνωστης Ελευσίνας θα φιλοξενηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, ένα δείγμα του βιομηχανικού παρελθόντος της Ελευσίνας, που «σημειολογικά συνοψίζει όλη την ιστορία της πόλης», όπως είπε ο δήμαρχος Ελευσίνας.

Τα φετινά Αισχύλεια ξεκινούν το Σάββατο 11 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 30 Οκτωβρίου. Και όπως κάθε χρόνο φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις νέων και παλαιότερων δημιουργών, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και ξεχωριστές εικαστικές εκδηλώσεις, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο του Φεστιβάλ στην Ελευσίνα τα τελευταία χρόνια. Φέτος φιλοξενούμενος θα είναι ο Λιβανέζος Tarek Atoui, που θα παρουσιάσει την ηχητική εγκατάσταση «Ι/Ε Eleusis», μιαν άλλη αφήγηση της ιστορίας της Ελευσίνας, μέσα από ήχους...

Τα εικαστικά φαίνεται να καταλαμβάνουν μια πιο μόνιμη παρουσία στην Ελευσίνα, αφού ο δήμος σχεδιάζει να φιλοξενεί μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις στο κτίριο που υπάρχει στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου και ανακαινίστηκε με έξοδα του δήμου.

Επίσης χθες, οι άνθρωποι της Ελευσίνας αναφέρθηκαν με νούμερα και στο κόστος των εκδηλώσεων. Παλαιότερα το κόστος ανερχόταν σε 400 χιλ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε 270 - 280 χιλ. ευρώ και περίπου οι 100 χιλ. καλύπτονται από τα εισιτήρια. Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει καμία συμβολή στις εκδηλώσεις τα τελευταία εννέα χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα έχει επιχορηγήσει μόνο μία παράσταση με 12 χιλ. ευρώ.

Παρών χθες στη συνέντευξη Τύπου και ο Σπύρος Μερκούρης, που στηρίζει θερμά, όπως είπε, την υποψηφιότητα της Ελευσίνας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos