Είκοσι Ελληνες ζωγράφοι κάνουν τον Βαν Γκογκ να... κινείται

26 Απριλίου 2016 19:55

Η πρώτη έκπληξη που σε περιμένει μπαίνοντας στον πολυχώρο των στούντιο Mabrida, της οικογένειας Σοφιανού στο Κορωπί, είναι οι κούκλες της θρυλικής «Φρουτοπίας». Ο Πίκος Απίκος και οι υπόλοιποι της παρέας, παρατεταγμένοι ως εκθέματα στον πολυχώρο που λειτουργεί εκεί, σου φέρνουν νοσταλγία. Η δεύτερη έκπληξη αφορά το παρόν, ίσως και το μέλλον: ένας μικρόκοσμος νέων Ελλήνων ζωγράφων δουλεύει πυρετωδώς σε έναν παρακείμενο χώρο. Δίνουν κίνηση, καρέ καρέ, στο «Loving Vincent», ελληνοπολωνικής συμπαραγωγής animation για τον Βίνσεντ βαν Γκογκ, εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένο με λάδι σε καμβά.

Στα Mabrida, που έχουν πλούσια παράδοση στο κουκλοθέατρο και στην παραγωγή αντίστοιχων τηλεοπτικών προγραμμάτων, λειτουργεί και ένα τμήμα animation, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής StudioBauhaus, ψυχή της οποία είναι ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος. Δική του ιδέα ήταν να μεταφερθεί μέρος της παραγωγής του «Loving Vincent» στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές και για άλλες ταινίες. Αυτή τη στιγμή 20 νέοι ζωγράφοι μας έχουν αναλάβει το 20% της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας του φιλμ. Στην Πολωνία εργάζονται 72 συνάδελφοί τους για τον ίδιο σκοπό.

«Θα χρειαστούν πάνω από 60.000 ζωγραφισμένα καρέ για να ολοκληρωθούν τα “γυρίσματα” της ταινίας», λέει ο Βρετανός Χιου Γουέλτσμαν, ο οποίος συνσκηνοθετεί μαζί με τη σύζυγό του, Πολωνέζα ζωγράφο Ντορότα Κομπιέλα, το «Loving Vincent». Η ιδέα ήταν της Κομπιέλα, που τρέφει μεγάλη αγάπη για το έργο του Βαν Γκογκ. Αρχικά είχε σκεφτεί μια ταινία μικρού μήκους για τον διάσημο ζωγράφο. Ο Γουέλτσμαν όμως την έπεισε να δώσουν στο φιλμ διάρκεια μεγάλου μήκους.

Η παρουσίαση ενός 12λεπτου από την ταινία είναι ενδεικτική του ύφους της. Οι ελαιογραφίες, πιστές στην τεχνοτροπία και στα θέματα του Βαν Γκογκ, σου δημιουργούν την εντύπωση πως είσαι επισκέπτης σε ένα δικό του ονειρικό σύμπαν. Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε «κλικάροντας» στο youTube τον τίτλο της. «Τα 150 εκατομμύρια κλικ στο τίζερ της ταινίας μάς κάνουν αισιόδοξους για το εμπορικό της μέλλον», λέει ο Γουέλτσμαν.

Εμεινε για το τέλος η ιστορία που μας αφηγούνται αυτός και η Κομπιέλα στο «Loving Vincent». Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του Βαν Γκογκ, ένας φίλος του ταχυδρομεί μια επιστολή στους οικείους του ζωγράφου. Το γράμμα όμως επιστρέφει κλειστό, γιατί δεν βρέθηκε παραλήπτης, και αυτός στη συνέχεια το εμπιστεύεται στον έφηβο γιο του, για να το μεταφέρει στον αδελφό του νεκρού. Ο νεαρός αναλαμβάνει απρόθυμα την αποστολή, γιατί δεν θέλει να τον συνδέουν με τον «σαλό» ζωγράφο. Οταν ανακαλύπτει πως και ο αδελφός του Βαν Γκογκ έχει πεθάνει, αναζητεί τον γιατρό του. Οι συναντήσεις του με διάφορα πρόσωπα θα του κεντρίσουν την περιέργεια να απαντήσει στο ερώτημα: ποιος αληθινά ήταν ο Βίνσεντ βαν Γκογκ; Ενας ψυχικά διαταραγμένος που έκοψε το ένα του αυτί ή μια μεγαλοφυΐα που ανασυνέθεσε από την αρχή τον κόσμο με χρώματα; Ενας τρελός ή ένας πρόδρομος της αφηρημένης τέχνης;

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos