Επαναλειτουργία για Αττικόν και Απόλλων με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου

06 Νοεμβρίου 2016 15:40

Θέμα χρόνου είναι η επαναλειτουργία των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες από τους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκρίθηκε δωρεά για τις εργασίες που χρειάζονται, ώστε να ξαναζωντανέψουν όχι μόνον οι δύο σημαντικοί για τη ζωή της πόλης κινηματογράφοι, αλλά και να αναπνεύσει μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είναι ανοικτή πληγή.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης για τα 20 χρόνια δράσης του ιδρύματος. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: 3.646 δωρεές, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε 111 κράτη, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, την οποία σε σημαντικό βαθμό αφορά και η πολύ μεγάλη δωρεά που επίσης γνωστοποιήθηκε χθες, ύψους 15 εκατ. δολαρίων, σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών προς τον διεθνή οργανισμό International Rescue Committee (IRC). Με σκοπό την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει, σε πρώτη ανάγνωση, τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας, παγκοσμίως. Για εμάς, ωστόσο, αποτυπώνει επίσης τις δυνατότητες και τις προοπτικές των συνανθρώπων μας, για τις οποίες αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο», είπε στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος. Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «είναι δουλειά μας να προσφέρουμε βοήθεια. Δεχόμαστε πολλές αιτήσεις για δωρεές και τις αξιολογούμε με βασικά κριτήρια η δωρεά να έχει ουσιαστική προσφορά και οι άνθρωποι που θα συνεργαστούμε να είναι αξιόπιστοι. Και θέλω να πω ότι προτιμούμε να μας πούνε χαζούς παρά αλαζόνες. Καλύτερα να δώσουμε κάτι παραπάνω παρά να αδικήσουμε κάποιον».

Τέχνες και πολιτισμός, παιδεία, υγεία και αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια είναι τομείς στους οποίους εξακολουθεί να προσφέρει το ίδρυμα όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες του ενάντια στην κρίση και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των νέων. Ενδιαφέρουσα πτυχή της χθεσινής συνάντησης που έγινε στο καινούργιο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ήταν η παρουσίαση από την ομάδα του τμήματος Διαχείρισης Δωρεών και τον γενικό διευθυντή Προγραμμάτων και Στρατηγικής Στέλιο Βασιλάκη μιας εικόνας από τα παρασκήνια, σε σχέση με το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«Ξεκινάμε με τη βασική αρχή και κατανόηση πως η παροχή δωρεών εκ μέρους μας συνεπάγεται τη δυνατότητα να αλλάζει ζωές. Ως κοινωφελές ίδρυμα ανοικτό σε αιτήσεις για δωρεές έχουμε να αξιολογήσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προτάσεων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλάκης, για να συμπληρώσει ότι το ίδρυμα «δίνει πολύ μεγάλη προσοχή όχι στο γιατί λέμε “ναι” στην παροχή μιας δωρεάς αλλά στο γιατί αποφασίζουμε να πούμε “όχι”. Εγκρίνουμε περίπου το 5% από τις εισερχόμενες αιτήσεις, αυτός είναι ο μέσος όρος για τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο. Κατά συνέπεια είναι πολύ εύκολο να αποπέμπεις ανθρώπους και αιτήσεις. Το να επιβάλουμε στον εαυτό μας να αιτιολογήσει προσεκτικά κάθε απόρριψη μας αναγκάζει να έχουμε συνείδηση της βαρύτητας που φέρει κάθε μας απόφαση και της δύναμής μας να επηρεάζουμε ζωές».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και τόνισε ότι οι δραστηριότητες του ιδρύματος θα συνεχιστούν και όταν το ΚΠΙΣΝ θα περάσει στο Δημόσιο, όπως και η οικονομική βοήθεια.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos