Πλούσια η πολιτιστική ατζέντα: Βραδινή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και Χατζιδάκις στο Ηρώδειο

30 Σεπτεμβρίου 2017 14:07

Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα

Πλούσια η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου, με την ερχόμενη εβδομάδα να κυλά επίσης, μέσα στη μουσική, τις θεατρικές παραστάσεις, τον χορό και το σινεμά!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βραδινή Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Η έκτη δράση της Be a Greek περιλαμβάνει μία ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κατά τη βραδινή ξενάγηση οι επισκέπτες θα μπορέσουν να μάθουν για τις Καρυάτιδες αλλά και τις Μετόπες του Παρθενώνα. Διάρκεια ξενάγησης: Περίπου 2 ώρες. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 (κεντρική αίθουσα στην είσοδο του Μουσείου). Στις 19:30. Γενική είσοδος στο μουσείο: 5 ευρώ. Κόστος Ξενάγησης: 10 ευρώ το άτομο. Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν (με τη συνοδεία ενηλίκου). Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από διπλωματούχο ξεναγό, μέλος της Ομάδας της Be a Greek.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Theodore στην Ελευσίνα
Συνθέτης, performer και πολυοργανίστας, ο Τheodore προσδίδει με τη μουσική του μία ηλεκτρονική post-rock χροιά σε ένα ατμοσφαιρικό, ψυχεδελικό και ambient μουσικό πλαίσιο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα και στον κλασικό ρομαντισμό. Στο βιογραφικό του καταγράφονται δύο προσωπικά άλμπουμ (7 και It Is But It's Not), ενώ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο στούντιο ολοκληρώνοντας τον τρίτο προσωπικό δίσκο του. Κάποια από τα νέα τραγούδια του θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν live όσοι βρεθούν στη συναυλία στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Κανελλοπούλου και Δραγούμη). Στις 20:30. Γενική είσοδος: 5 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/9

ΜΟΥΣΙΚΗ
Μάνος Χατζιδάκις «Ελλάς η χώρα των ονείρων» στο Ηρώδειο
Με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο συνεχίζεται η συστηματική παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων» που γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller -Sehn (1960-1961) το οποίο είχε θέμα την Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα: «Κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός ονείρων». Τραγουδούν: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δήμητρα Σελεμίδου. Το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Τιμές εισιτηρίων: Από 20 έως 65 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ
«Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου επιστρέφει, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε πόλεις της Ελλάδας, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β' σκηνή (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη) μόνο για λίγες παραστάσεις. Έως τις 29 Οκτωβρίου. Στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 5 έως 12 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/10

ΘΕΑΤΡΟ
National Theatre Live: «Πήτερ Παν» στο Μέγαρο
Το κοσμαγάπητο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρρυ παρουσιάζεται στο πλαίσιο τoυ National Theatre Live σε μία νέα θεατρική διασκευή, γεμάτη εκπλήξεις αλλά και εναέριες κινήσεις, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στη Βρετανία. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας και του Bristol Old Vic Τheatre σε σκηνοθεσία της Σάλλυ Κούξον με πρωταγωνιστή τον αεικίνητο Πωλ Χίλντον. Στο πλάι του, ο ακαταμάχητα θηλυκός Κάπτεν Χουκ της Άνν Φρανκολίνι, που ερμηνεύει επίσης τον ρόλο της κυρίας Ντάρλινγκ. Η μετάδοση συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Στις 17:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 15 ευρώ (γενική είσοδος).

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Ένα Τραγούδι για τη Θράκη» στο Ηρώδειο
Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας, «Η Αγχίαλος», σε συνεργασία με τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών του για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου (Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης), πραγματοποιεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «1906-Ένα Τραγούδι για τη Θράκη». Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το νέο έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου με τίτλο «1906-Αγχίαλο». Το έργο θα παρουσιαστεί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και τη συμμετοχή των τραγουδιστών Ελένης Βιτάλη, Δημήτρη Μπάση, Ζαχαρία Καρούνη και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αφιερωμένο στη Θράκη και στον τραγουδιστή της Χρόνη Αηδονίδη. Στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 15 έως 45 ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/10

ΘΕΑΤΡΟ
«Μία τεράστια έκρηξη» του Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Skrow
Επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου «Μία τεράστια έκρηξη» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ο Bασίλης Μαυρογεωργίου επιστρέφει σκηνοθετικά στο σύμπαν του αντι-ήρωα Γιώργου, αυτήν τη φορά στη δική του θεατρική βάση στο Skrow theater. Ο Ορφέας Αυγουστίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Γιώργου ενώ οι Άννα Καλαϊτζίδου και Αριάδνη Καβαλιέρου ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας. Ο Φοίβος Δεληβοριάς γράφει τα τραγούδια και τη μουσική της παράστασης, την οποία ερμηνεύει ζωντανά ο Δημήτρης Τάσαινας. Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι). Στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 8 έως 12 ευρώ.

«Το δέντρο του Οιδίποδα» στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Μετά την περυσινή επιτυχία στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, στη Lousada της Πορτογαλίας (Φεστιβάλ FOLIA '17) και στη Νότια Κορέα (Busan και Daegou) και με ένα Βραβείο Χορν 2017 (Κων/νος Μπιμπής) στις αποσκευές του, «Το Δέντρο του Οιδίποδα» συνεχίζει για λίγες παραστάσεις και τη χειμερινή σεζόν 2017-2018. Η παράσταση βασίζεται σε υλικό από πέντε τραγωδίες (Οιδίποδας Τύραννος, Οιδίποδας επί Κολωνώ, Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Φοίνισσες). Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης, ως μουσικός επί σκηνής, σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα, ξεκινώντας από την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου. Θέατρο Άλφα.Ιδέα (Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51). Στις 21:00. Εισιτήρια: Από 10 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 3/10

ΘΕΑΤΡΟ
«Μήδεια» του Ευριπίδη στο Ηρώδειο
Μέσα από το έργο του Ευριπίδη, αλλά και κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Σαπφώ, Πλάτων, Θεόφραστος κ.ά.), τραγουδώντας τη γιορτή και το πένθος του έρωτα, η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το βαθύ, τρομακτικό σκοτάδι της άγριας πλευράς του έρωτα καταπίνει βάναυσα κάθε τι ωραίο και ευγενές, οδηγώντας την ψυχή στο απόλυτο κακό. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. Στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 12 έως 45 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ψαραντώνης και φίλοι καλοί στο Καλλιμάρμαρο
Ο Ψαραντώνης προσκαλεί φίλους καλούς για να στήσουν μία μοναδική γιορτή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μία μουσική γιορτή, όπου στο κέντρο της θα κυριαρχεί εκείνος και όλα αυτά που τον συγκινούν και τον κινητοποιούν όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί του σε αυτήν τη βραδιά οι Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης), Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Κονταρός, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Ιταλός τραγουδοποιός Vinicio Capossela και πολλοί ακόμα αγαπημένοι καλλιτέχνες. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ καθήμενοι και 12 ευρώ αρένα ορθίων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/10

ΧΟΡΟΣ
«Sissi ο μύθος μίας πριγκίπισσας» στο Ηρώδειο
Το Ηρώδειο υποδέχεται τα θρυλικά μπαλέτα Experidance της Ουγγαρίας και την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, σε μία υπερπαραγωγή με 60 χορευτές και μουσικούς, εντυπωσιακά κοστούμια και υπέροχες μελωδίες που συνδυάζουν διάσημα έργα κλασικής μουσικής των Strauss, Liszt και Brahms, με τη λαϊκή μουσική παράδοση της Ουγγαρίας και τα τσιγγάνικα βιολιά. Η παράσταση «Sissi, ο μύθος μιας πριγκίπισσας» περιγράφει τη ζωή της πριγκίπισσας Ελισάβετ (γνωστής ως Σίσσυ) που έγινε αυτοκράτειρα της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 16 ετών -αλλά και Βασίλισσα της Ουγγαρίας- και έζησε μία θυελλώδη ζωή. Στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Από 25 έως 78 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ
«Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου» στη Στέγη
Σε αυτήν την πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη παράσταση (τρία βραβεία Μολιέρου, 2016), που αποδεικνύει ότι ίσως το 1789 δεν είναι τόσο μακριά, ο Ζοέλ Πομερά μετατρέπει τη σκηνή της Στέγης σε Κοινοβούλιο για να στήσει ένα συναρπαστικό διάλογο για τη δημοκρατία, γεμάτο επαναστατικά οράματα και δίκαιες διεκδικήσεις, αλλά και αδιανόητες ανοησίες, προσβολές ή ακόμη και συμπλοκές -γιατί κάθε Εθνοσυνέλευση έχει τις... κοκορομαχίες της. Στις 19:30. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος). Τιμές εισιτηρίων: Από 5 έως 15 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 5/10

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017-«Η Γυναίκα στην Ευρώπη»
Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, «tables rondes» και «rendez vous sociaux», εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και σκάκι φιλοξενεί το «5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου, είναι «Η Γυναίκα στην Ευρώπη».

ΣΙΝΕΜΑ

Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά τον πολυβραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, σεναριογράφο, παραγωγό και συγγραφέα Νίκο Νικολαΐδη σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο (από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου). Το τριήμερο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΙΣΝ, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας σειράς αφιερωμάτων σε Έλληνες δημιουργούς, αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς άξονες με κοινό παρονομαστή το έργο του Νίκου Νικολαΐδη: Προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, με μουσική γραμμένη για τις ταινίες του ή με αφετηρία αυτές. Στις 17:30. Είσοδος ελεύθερη.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos