×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Ακαδημία απαλλάσσεται απο τα συνθήματα

25 Απριλίου 2013 12:44

Προχωρούν ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Oλοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα καθαρισμού των όψεων της Ακαδημίας Αθηνών που αφορούσε την πρόσοψη της οδού Πανεπιστημίου. Απομένει τώρα το πιο δύσκολο μέρος καθώς «παραδοσιακά» είναι ο τοίχος του πεζόδρομου της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ που γίνεται στόχος βανδάλων και κακοποιείται συστηματικά.

Το έργο θα προχωρήσει κανονικά μας διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος, και παρά το υψηλό κόστος της εργολαβίας. «Καθώς το οικονομικό αντικείμενο είναι διαφορετικό, είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύξουμε διαγωνισμό προκειμένου να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει τον καθαρισμό της πλέον επιβαρυμένης όψης του ιστορικού κτιρίου της Αθηναϊκής Τριλογίας», εξηγεί ο κ. Βασ. Πετράκος. Το κόστος του έργου αναμένεται να αγγίξει τις 30.000 ευρώ. «Βρίσκομαι σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση. Σε εποχές που δεν περισσεύουν χρήματα αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε χρήματα για να σβήνουμε συνθήματα, ενώ θα μπορούσαμε να τα έχουμε αξιοποιήσει διαφορετικά, στηρίζοντας, για παράδειγμα, μια ερευνητική εργασία».

Είναι φανερό ότι ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την απορριπτική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ως προς την πρόταση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για την εγκατάσταση περίφραξης.

Σύμφωνα με την προμελέτη που συνέταξε ο αρχιτέκτονας και επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Νίκος Χαρκιολάκης, είχε προταθεί η κατασκευή κιγκλιδώματος ύψους 3,4 μέτρων στη δυτική, νότια και ανατολική πλευρά της Ακαδημίας και η τοποθέτηση ξυλοκατασκευής που θα μιμείται την όψη της τοιχοποιίας για την προστασία των κατώτερων τμημάτων της δυτικής πλευράς που «βλέπει» στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄.

Η προμελέτη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι η περίφραξη δεν εξυπηρετεί τον δημόσιο χαρακτήρα της Ακαδημίας Αθηνών.

Πάντως ο κ. Βασ. Πετράκος δεν είναι αισιόδοξος. «Πιο ψηλά στην οδό Πανεπιστημίου καθαρίσαμε προ ημερών το κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πηγαίνετε να το δείτε σήμερα...».

Εφυγαν τα ναρκωτικά

Ο κ. Βασ. Πετράκος αισθάνεται απογοητευμένος από την απόφαση του γνωμοδοτικού οργάνου.

«Δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμα η απόφαση του Συμβουλίου. Αλλά θέτουμε το ερώτημα: ποιος θα εμποδίσει στο άμεσο μέλλον την αναγραφή συνθημάτων και γκράφιτι στην τοιχοποιία της Ακαδημίας; Αισθανόμαστε ότι πετάμε λεφτά στον αέρα». Και προσθέτει ότι πλήθος δημοσίων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας διαθέτουν περίφραξη χωρίς αυτό να αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπάρχει αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή. «Είμαστε σε επαφή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ο οποίος μας είχε υποσχεθεί να στείλει άνδρες στην Ακαδημία. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει σχεδόν σταματήσει η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών». Κάτι είναι κι αυτό...

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos