Αρχίζει μεθαύριο η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

15 Μαϊος 2013 09:03

Από τις 16 ώς τις 19 Mαΐου στη Θεσσαλονίκη με τιμώμενη χώρα τη Μεγάλη Βρετανία

Ολγα Σελλα

Εφτασε κιόλας στη δέκατη διοργάνωση η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Και κατάφερε αρκετά όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι στιγμής μετράει περίπου 1.000 πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 200 συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πολύ μεγάλα ονόματα, καθώς και η βιβλιοπαραγωγή 50 χωρών. Οι χρονιές που τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία και οι χώρες της Αραβικής Ανοιξης ήταν μακράν οι καλύτερες διοργανώσεις.

Φέτος, η 10η διοργάνωση ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα, αφού έπρεπε να την υλοποιήσουν οι εργαζόμενοι ενός υπό κατάργηση φορέα του Δημοσίου, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Τελικά, από τις 16 ώς τις 19 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της Helexpo, όπως κάθε χρόνο, θα στηθούν και φέτος περίπτερα, θα γίνουν εκδηλώσεις, θα υπάρχει τιμώμενη χώρα. Τις διαφορές και τις αλλαγές θα τις δούμε από κοντά, γιατί σίγουρα αρκετά θα είναι διαφορετικά και αρκετά θα είναι ίδια.

Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι η Μεγάλη Βρετανία και το Βρετανικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη διοργάνωσης πολλών εκδηλώσεων με σημαντικούς συγγραφείς (Τζόναθαν Κόου, Βικτόρια Χίσλοπ, Σίλια Ριβς, Ντέιβιντ Νίκολς, Ντέιβιντ Χάρσεντ -ποιητής και μελετητής του Γιάννη Ρίτσου-, Ρέιτσελ Κασκ, Αντριου Κρούμι -υποψήφιος για το βραβείο Booker- κ.ά.). Εμβλημα της φετινής έκθεσης θα είναι η επέτειος της συμπλήρωσης 1.700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία, ενώ το θεματικό περίπτερο θα είναι αφιερωμένο στον Κ. Π. Καβάφη με πολλές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Στα εγκαίνια της ΔΕΒΘ η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα δώσει συναυλία, ενώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν αποσπάσματα θεατρικών έργων του Σαίξπηρ. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 200 Ελληνες εκδότες, 100 Ελληνες συγγραφείς και 18 εθνικές παρουσίες. Εχουν προγραμματιστεί τιμητικές εκδηλώσεις για τρεις ανθρώπους του πολιτισμού που είτε είναι Θεσσαλονικείς είτε έδρασαν για πολλά χρόνια επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη: ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος και ο θεατρικός συγγραφέας Ακης Δήμου. Πολύ ενεργά μετέχει φέτος στη διοργάνωση και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos