×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Καλοκαίρι στην πόλη, τέχνη παντού!

25 Ιουλίου 2013 12:59

Κοσμοπλημμύρα στο Βυζαντινό Μουσείο για το «Ζέλιγκ» και στις αποβάθρες των ΗΣΑΠ για τις «Τραχίνιες»

της Ολγας Σελλα

Ο λόγος δεν είναι ότι δεν τους χωράει ο τόπος! Απλώς όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να κάνουν σκηνή των δράσεών τους σε όλους τους τόπους της Αθήνας: στους δρόμους, στους σταθμούς των ΗΣΑΠ και του Μετρό, στις πλατείες, στα προαύλια των μουσείων, στους πεζόδρομους, στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα ανοικτά διώροφα λεωφορεία... Και ο κόσμος ανταποκρίνεται με ζέση και ενθουσιασμό!

Κι όχι ότι η ιδέα αφορά κάποιες μικρές ομάδες, κάποιους περιθωριακούς καλλιτέχνες. Ετσι κι αλλιώς την ενστερνίστηκαν και την υλοποίησαν πρώτοι μεγάλοι δημόσιοι πολιτιστικοί Οργανισμοί (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, κ.ά.). Οι καλλιτέχνες τους ανέβηκαν σε διώροφα λεωφορεία και διαφήμισαν τις παραστάσεις τους. Οι τενόροι και οι σοπράνο τους τραγούδησαν στους δρόμους της Αθήνας το ρόλο τους. Το ίδιο έκαναν και την περασμένη εβδομάδα με δημόσια πρόβα της «Μαντάμα Μπατερφλάι» στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Περίπου 2.000 άτομα τους περιέβαλαν και τους χειροκρότησαν θερμά.

Προχθές Δευτέρα, κάτω από το φως της πανσελήνου του Ιουλίου, περίπου χίλιοι θεατές πλημμύρισαν τον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που έγινε «αίθουσα προβολών» στο πλαίσιο του 3ου Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Εφτασαν εκεί για να δουν την ταινία «Ζέλιγκ» του Γούντι Αλεν (με την υποστήριξη του ΕΟΤ και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα) και έδωσαν άλλο ύφος στον υπέροχο κήπο του Μουσείου.

Χθες το μεσημέρι όσοι κινήθηκαν με τον Ηλεκτρικό προς Πειραιά είχαν την ευκαιρία να δουν ηθοποιούς και μουσικούς από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, που πρόσφεραν στους κατοίκους της Αθήνας μια πρόγευση της τραγωδίας και μιαν ανάσα πολιτισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά για το Εθνικό που «εκμεταλλεύεται» το κοινό των Σταθερών Συγκοινωνιών. Το έχει ξανακάνει με το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», με τις «Νεφέλες», με τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου».

Κι αν τις επόμενες μέρες, σήμερα ή στις 27, 28, 29 και 30 Ιουλίου, βρεθείτε στη Ρωμαϊκή Αγορά, στους Αέρηδες και σε άλλα μέρη της Πλάκας και συναντήσετε μια ομάδα ηθοποιών, θα είναι η performance που ετοίμασε η ομάδα του σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη, εμπνευσμένη από την ταινία «Μεσοτοιχίες». Είναι μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στους δρόμους της Αθήνας, στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα υπαίθρια πάρκινγκ... Τίτλος αυτής της ιδιότυπης παράστασης «38:43», γιατί η διαδρομή των ηρώων καταλήγει στις βιτρίνες δύο αντικριστών καταστημάτων της οδού Βουλής, στα νούμερα 38 και 43. Μια διαδρομή που ξεκινάει από το Βρυσάκι, διαρκεί 70 λεπτά και για εισιτήριο δίνει στο τέλος ό,τι θέλει ο καθένας...

Μετά τις παλιές αποθήκες, τα σκοτεινά υπόγεια και τους βιομηχανικούς χώρους που έγιναν θεατρικές και μουσικές σκηνές, φαίνεται ότι η διάθεση του κόσμου είναι περισσότερο εξωστρεφής κι όχι μόνο επειδή βοηθάει το καλοκαίρι. Προτιμάει τους ανοιχτούς χώρους, προτιμάει ν' αγκαλιάσει με την τέχνη όλη την πόλη και να την αγαπήσει έτσι περισσότερο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos