×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Πινακοθήκη δεν θα μείνει «γιαπί»

25 Αυγούστου 2013 14:27

Αποφασισμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα υπόγεια ύδατα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Το κόστος δεν έχει υπολογιστεί επισήμως, αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Υπό έλεγχο είναι το αρχικό σοκ που προκάλεσε στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η είδηση ότι στο νεόκοπο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης τα εκσκαφικά μηχανήματα συνάντησαν υπόγεια ύδατα σε βάθος πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο. Η γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη έχει ήδη συγκαλέσει τρεις συσκέψεις για το θέμα και αν αναλογιστεί κανείς τη χρονική περίοδο που διανύουμε καταλαβαίνει εύκολα τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Δεν διεκόπησαν καθόλου οι εργασίες στο νεόκοπο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης.

«Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα ζήτημα που δεν έχει λύσεις και τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε». Η κ. Λίνα Μενδώνη κάνει λόγο για ανάγκη ανάθεσης συμπληρωματικής σύμβασης και προφανή αύξηση του προϋπολογισμού που θα γίνει σε στενή συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος των επιπλέον μελετών αλλά και των έργων που επιβάλλονται από τη νέα πραγματικότητα προκειμένου να γίνουν οι υποχρεωτικές και υψηλού επιπέδου στεγανοποιήσεις των υπογείων. Υπενθυμίζεται ότι κάτω από το έδαφος έχουν χωροθετηθεί τόσο μια μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων όσο και οι αποθηκευτικοί χώροι για τα 17.000 έργα της μόνιμης συλλογής.

Από την οδό Μπουμπουλίνας εκπέμπεται ένα ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο. Η ίδια η γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είχε ιδιαίτερη συμβολή στα πιο απαιτητικά στάδια των εκάστοτε χειρισμών για να «ωριμάσει» η επέκταση της Πινακοθήκης και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Και δεν θέλει ούτε να σκέφτεται την πιθανότητα ένα «λάθος», που πιθανότατα οφείλεται στην καθυστερημένη (λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας) έγκριση της γεωτεχνικής μελέτης, η οποία αποδείχθηκε πανηγυρικά ανεπαρκής, να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας προβληματικής εστίας στο κέντρο της Αθήνας. «Το έργο θα συνεχιστεί», διαβεβαιώνει η κ. Μενδώνη, και όντως το εργοτάξιο λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς καθώς αυτήν την περίοδο διενεργούνται καθαιρέσεις στους ορόφους του υπάρχοντος κτιρίου. «Η Πινακοθήκη δεν θα μείνει κουφάρι. Η Αθήνα, η χώρα, δεν μπορεί να μείνει χωρίς Εθνική Πινακοθήκη. Θα ακολουθήσουμε με ευλάβεια όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας για να προχωρήσουμε».

Αυτήν τη στιγμή οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια το κόστος που θα προκύψει. Ανεξάρτητες πηγές τοποθετούν το ύψος του σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή ανάμεσα στο ένα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό δεν είναι μικρό, αλλά ευτυχώς όχι απαγορευτικό προκειμένου να υπερπηδηθεί και αυτό το εμπόδιο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos