×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα 3D και χρώμα ελληνικό

29 Αυγούστου 2013 10:58

Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στη... Μόστρα να γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, άνοιξε τις πύλες του χθες στη μόνιμη έδρα του, το νησάκι Λίντο.

Πρωταγωνιστής της φετινής αφίσας ο αείμνηστος Ελληνας δημιουργός, διά της φιγούρας του Μπρούνο Γκανζ στο τιμημένο με Χρυσό Φοίνικα «Η αιωνιότητα και μια μέρα». Στο artwork, με την υπογραφή του Σιμόνε Μάσι, φιλοξενείται επίσης ο Φεντερίκο Φελίνι, μέσα από μια χαρακτηριστική βινιέτα της ταινίας του «Και το πλοίο φεύγει». Ελληνικά χρώματα διαποτίζουν, όμως, κι άλλα σκέλη της επετειακής διοργάνωσης.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, μία εκ των 20 ταινιών που διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και την επταμελή κριτική του επιτροπή είναι το «Miss Violence», η δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του 35χρονου Λαρισαίου σκηνοθέτη και εικαστικού, Αλέξανδρου Αβρανά μετά το τιμημένο με επτά κρατικά βραβεία «Without». Πρόκειται για ένα αλληγορικό δράμα που ξετυλίγει το μυστήριο της αιφνίδιας αυτοκτονίας της 11χρονης κόρης μιας φαινομενικά υποδειγματικής οικογένειας την ημέρα των γενεθλίων της, με πρωταγωνιστές τους Ελένη Ρουσσηνού, Χρήστο Λούλη, Θέμη Πάνου, Ρένη Πιττακή, Μαρία Σκουλά, Μηνά Χατζησάββα, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργο Συμεωνίδη και Γιώτα Φέστα.

Στο δε ξεχωριστό αφιέρωμα του παλαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο στην 70ή επέτειο του βίου του, παρόντες θα είναι και δύο Ελληνες σκηνοθέτες που διακρίθηκαν διαδοχικά στην κινηματογραφική Μόστρα: οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη («Attenberg», 2010, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ) και Γιώργος Λάνθιμος («Αλπεις», 2011, Βραβείο Σεναρίου), οι οποίοι φιγουράρουν ανάμεσα σε 70 συνολικά κινηματογραφιστές απ' όλο τον κόσμο που κλήθηκαν να σκηνοθετήσουν ισάριθμα φιλμάκια, διάρκειας 60 έως 90 δευτερολέπτων το καθένα, ειδικά για την περίσταση. Μικροταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες του Λίντο στη διάρκεια της 11ήμερης γιορτής, αλλά θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και σε streaming, στον ιστότοπο που σχεδίασε επί τούτοις η Μπιενάλε της Βενετίας, μαζί με αποσπάσματα ιστορικών επικαίρων που επέλεξε από το Κινηματογραφικό του Αρχείο το Ινστιτούτο Λούτσε.

Οσο για τα χθεσινά εγκαίνια, θα τελεσθούν τρισδιάστατα και στο... υπερπέραν. Παρουσία των Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, στους ρόλους δύο αστροναυτών που ναυαγούν στο Διάστημα, στο θρίλερ φαντασίας «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν. Το προβαλλόμενο εκτός συναγωνισμού φιλμ είναι μία από τις πολλές αγγλόφωνες συμμετοχές της κινηματογραφικής γιορτής, που ετοιμάζεται ακόμα να υποδεχθεί τον Νίκολας Κέιτζ ως πρώην κατάδικο στο «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, την Τζούντι Ντεντς να αναζητά το παιδί που έδωσε ως βρέφος για υιοθεσία στο «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, τη Σκάρλετ Γιόχανσον σε ρόλο φονικής εξωγήινης στο «Under the skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, τον Τζέιμς Φράνκο να σκηνοθετεί τον εαυτό του στην κινηματογραφική εκδοχή του πολύκροτου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι «Child of god».

Τον Ζακ Εφρον ως χειρουργό στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο χτυπημένος από σφαίρα Τζον Φ. Κένεντι στο «Parkland» του Πίτερ Λάντεσμαν, τη Λίντσεϊ Λόχαν στον πιο προκλητικό ρόλο της καριέρας της στο ερωτικό δράμα του Πολ Σρέιντερ «The canyons» ή τον Ντόναλντ Ράμσφελντ ως... Ντόναλντ Ράμσφελντ στο «The unknown known» του Ερολ Μόρις.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ταινίες διεκδικούν τον Λέοντα δίπλα σε διεθνείς τίτλους εξίσου πολυαναμενόμενους. Το «L'intrepido» του Τζάνι Αμέλιο, δράμα με θέμα την ανεργία στη σύγχρονη Ιταλία, το νέο καρτούν του Χαγιάο Μιγιαζάκι «The wind rises» ή το ερωτικό φιλμ του Φιλίπ Γκαρέλ «La jalousie» με την Αννα Μουγκλαλίς είναι μερικές από αυτές, ενώ το φεστιβάλ θα λήξει το ίδιο τρισδιάστατα όπως ξεκίνησε, στις 7 Σεπτεμβρίου, με την προβολή του γαλλοβραζιλιάνικου ντοκιμαντέρ «Amazonia».

Ο τιμητικός Χρυσός Λέοντας συνολικής προσφοράς στην τέχνη του σινεμά θα απονεμηθεί φέτος στον βετεράνο Αμερικανό σκηνοθέτη, Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr