×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

1.500 έργα σε αυλές και πλατείες

09 Σεπτεμβρίου 2013 09:53

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα η περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, από την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα θα ζωντανέψουν από την ενέργεια και τη δυναμικότητα της σύγχρονης τέχνης.

Ξεχασμένες αυλές παλιών αθηναϊκών σπιτιών, σαν αυτές που πλέον βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες, εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, διαμερίσματα της δεκαετίας του '60, ταράτσες και υπόγεια, ξέφωτα οικόπεδα και πλατείες, σε 88 συνολικά οικοδομικά τετράγωνα, με κεντρικούς άξονες την πλατεία Αυδή και τις οδούς Αγησιλάου, Λεωνίδου, Κεραμεικού, Ιάσονος και Θερμοπυλών, θα υποδεχτούν 1.500 έργα, 250 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, σε 65 εκθέσεις και πρότζεκτ, σε 24 χώρους.

Μπιενάλε

Τα παραπάνω αριθμητικά μεγέθη προϊδεάζουν για μια Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης. Ομως το «ReMap», που πραγματοποιείται από το 2007 ανά δύο χρόνια, έχοντας παρουσιάσει περί τους 700 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, ενώ η φετινή τέταρτη διοργάνωση εμφανίζεται ακόμη πιο δυναμική, είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιες φορές συνέπεσε χρονικά με την Μπιενάλε της Αθήνας, αυτήν τη φορά το φινάλε της συμπίπτει με την έναρξη της Μπιενάλε.

Κοινό τους στοιχείο είναι η σύγχρονη τέχνη, αλλά η μεγάλη τους διαφορά, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Εφη Κομνηνού, είναι ότι το ReMap δεν έχει κεντρικό θεματικό άξονα και αναπτύσσεται σε αστικούς χώρους μέσα στον αστικό ιστό, παρουσιάζοντας σε μια ελεύθερη πλατφόρμα έκφρασης σύγχρονους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με γκαλερί και πολιτιστικούς φορείς.

Το κοινό την απολαμβάνει χωρίς εισιτήριο (πάνω από 20.000 επισκέπτες στο προηγούμενο ReΜap).

To πρόγραμμα (εγκαίνια αύριο 5.00-10.00 μ.μ.) είναι πολυσυλλεκτικό και διεθνές. Το σημείο για να ξεκινήσει κανείς τη διαδρομή του είναι το ReMap Info Point, σε μια αυλή παλιού σπιτιού στην πλατεία Αυδή (Γιατράκου 2), όπου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου Mark Office, έχει στηθεί μια εγκατάσταση από ανακυκλούμενα οικοδομικά υλικά ?τάβλες, τσιμεντόλιθοι, λάμπες εργοταξίου και καλώδια?, τα οποία, αλλάζοντας χρήση και λεξιλόγιο, υποδηλώνουν πως κάτι νέο και δημιουργικό βρίσκεται εν εξελίξει.

Εκεί, στις 19 του μηνός, θα γίνει το κυνήγι θησαυρού κυκλαδικών ειδωλίων, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκεί οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ειδικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Θα βρουν πληροφοριακό υλικό και θα πάρουν τον οδηγό-πρόγραμμα για την περιήγησή τους προς τους χώρους του ReMap, όπου εκθέτουν 23 γκαλερί, 11 ελληνικές (Καλφαγιάν, Αντωνοπούλου, Κορωναίου, Qbox, Ρεβέκκα Καμχή κ.ά.) και 12 ξένες (Ιταλία, Ελβετία, Αμερική, Τουρκία, Γερμανία, Βρετανία), ανάμεσά τους και η διεθνής Gagosian, ή εξελίσσονται 34 ανεξάρτητα πρότζεκτ από επιμελητές, ομάδες καλλιτεχνών και φορείς.

Οι επισκέπτες θα βρεθούν μπροστά σε περφόρμανς και πολλές εκπλήξεις, όπως σε μια εγκαταλειμμένη πολυκατοικία του '70 (Λεωνίδου 15), η οποία ολόκληρη αναπνέει στους ρυθμούς της σύγχρονης τέχνης, το ίδιο και η ταράτσα του κτιρίου στην οδό Γιατράκου 28, ή στην αυλή του καφενείου «Η Αρτα» (Ιάσονος 52), όπου στήνει το έργο του ο Γερμανός Τιόργκ Ντάγκλας Μπιρ.

Θα οδηγηθούν στην οδό Αγησιλάου 92, όπου η έκθεση «Αντηχήσεις της σιωπής» με 22 έργα από 16 καλλιτέχνες (Σάρα Λούκας, Ρόμπερτ Κομπέρ, Λουίς Μπουρζουά, Τζον Μποκ, Γιόζεφ Μπόις, Νίκος Κεσσανλής, Σοφία Κοσμάογλου κ.ά.), από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και τον οργανισμό «Νέον», που συμμετέχει στο ReMap4, όπως και το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ (παρουσιάζει τα billboards του Ανδρέα Αγγελιδάκη σε τρία διαφορετικά σημεία) και η Kunsthalle Athena, με την ομαδική έκθεση «In the studio», μια on line καταγραφή από στούντιο καλλιτεχνών.

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 17.30-21.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00-21.00.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Το κοινό θα μπορεί να πάρει μια γεύση από τα στούντιο τεσσάρων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό, των Μιχάλη Κατζουράκη, Γιώργου Λαζόγκα, Γιώργου Ξένου και Κατερίνας Κανά, σε επισκέψεις που έχει προγραμματίσει η γκαλερί «The Breeder».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos