×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Ντον Τζοβάνι γυρνά στις γειτονιές της Αθήνας

27 Νοεμβρίου 2013 12:06

Eνας άντρας με μαύρη κουκούλα, λευκά γάντια και πιστόλι ορμάει στην πανέμορφη (και κατάμεστη χθες το μεσημέρι) αίθουσα του αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ).

Σημαδεύει μια κοπέλα με φλοράλ φόρεμα, καθώς οι νότες από το πιάνο πλημμυρίζουν τον χώρο.

Η έναρξη του «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, της νέας παραγωγής της «Oπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), αποτέλεσε τον επίλογο της επίσημης παρουσίασης του νέου προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που «μεταφέρει» το ευρύ κοινό στο εγγύς μέλλον του 2016.

Σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την EBE, το Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι δημιουργικότητας, λόγου και τέχνης στις γειτονιές της Αθήνας που έχει ως βασικό στόχο τη γνωριμία του ευρέος κοινού, και κυρίως της νέας γενιάς, με τη φιλοσοφία του ΚΠΙΣΝ, καθώς και με όλα όσα πρόκειται να φέρει στη ζωή της πόλης σε λίγα χρόνια: ανοιχτή πρόσβαση στην τέχνη και την παιδεία, ευκαιρία για διάλογο, αποκατάσταση της σχέσης της πόλης και των κατοίκων της με το πράσινο και, κατ' επέκταση, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από πληθώρα ανοιχτών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

«Το νέο πρόγραμμα ''Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ'' μεταφέρει το ΚΠΙΣΝ στην καθημερινότητα της πόλης μας και καλεί τους πολίτες του σήμερα να αγκαλιάσουν και να συνδιαλλαγούν με ένα μεγάλο έργο του αύριο. Τρία χρόνια πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, υπακούοντας στη βασική επιταγή του έργου για ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» δήλωσε ο Γιάννης Τροχόπουλος, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις λειτουργικές πτυχές του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με τις «καλλιτεχνικές προοπτικές της ΕΛΣ στις νέες εγκαταστάσεις της, την κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος συναντώνται σε κοινές δράσεις και έρχονται σε δημιουργικό διάλογο» ανέφερε στην ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρωνας Μιχαηλίδης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στάθηκε στη συνεργασία θεσμών και φορέων, χαρακτηρίζοντάς την «από τις λίγες ευεργετικές συνέπειες της κρίσης». Από τη μεριά του ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, υπογράμμισε ότι το Βαλλιάνειο Κτίριο (όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη) θα «ανήκει για πάντα στην ΕΒΕ», ενώ τόνισε ότι είναι νωρίς για να παρθεί κάποια απόφαση για τη χρήση του.

Οι εκδηλώσεις του νέου προγράμματος -υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)- έχουν ως αφετηρία τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ περιλαμβάνουν παραστάσεις της «Οπερας της βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το έργο του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάνι», σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες που προσφέρουν την ευγενική τους υποστήριξη στην πρωτοβουλία αυτή, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου, καθώς και εργαστήρια debate που επικεντρώνονται στους προβληματισμούς των σημερινών νέων.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο, είναι ελεύθερη για το κοινό.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos