×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στις αίθουσες: Αγώνες και θλιμμένοι ήρωες

29 Νοεμβρίου 2013 10:07

Πρεμιέρα για το σίκουελ της περσινής, επιτυχημένης περιπέτειας φαντασίας, τις εντυπώσεις όμως κλέβει το φιλμ του 36χρονου Φέλιξ Βαν Γκρένιγκεν «Ραγισμένα όνειρα».

The hunger games: Φωτιά του Φράνσις Λόρενς

Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Γούντι Χάρελσον, Λίαμ Χέμσγουορθ

Το σίκουελ της περσινής, επιτυχημένης περιπέτειας φαντασίας «Αγώνες πείνας», με βάση πάντα τη λογοτεχνική τριλογία της Αμερικανίδας συγγραφέα Σουζάν Κόλινς, θέλει την Κάτνις να επιστρέφει νικήτρια στην πατρίδα της μαζί με τον συμπαίκτη της Πίτα, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει στους 74ους Αγώνες Πείνας.

Τώρα οι δυο τους θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να ξεκινήσουν την «Περιοδεία της Νίκης» στις περιφέρειες της Πάνεμ. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ωστόσο, διαπιστώνουν πως ο κόσμος, ανήσυχος, ψάχνει την αφορμή για να επαναστατήσει. Η Κάπιτολ, όμως, δείχνει να διατηρεί τον έλεγχο και όλοι, με αρχηγό τον Πρόεδρο Σνόου, ετοιμάζονται για τους επόμενους Αγώνες Πείνας που θα αλλάξουν την Πάνεμ για πάντα.

Με 170 εκατ. δολάρια εισπράξεις το πρώτο μόλις τετραήμερο της πρεμιέρας του, τούτο το αλληγορικό φιλμ μελλοντολογικής φαντασίας βρίσκεται ήδη στην 11η θέση των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς στις ΗΠΑ και αναμένεται πολύ σύντομα να φθάσει να απειλεί την πρωτιά του «Iron man 3» (409 εκατ. δολάρια).

Εύλογα, στα σκαριά βρίσκεται ήδη η ολοκλήρωση της τριλογίας, με τίτλο «Η κοτσυφόκισσα». Τούτο το τρίτο μέρος, το οποίο στο βιβλίο της Κόλινς είναι χωρισμένο σε τρία κεφάλαια («Οι στάχτες», «Η επίθεση» και «Η δολοφονία»), αναμένεται να αποδοθεί στην οθόνη σε δύο ταινίες (The hunger games: Catching fire).

Ραγισμένα όνειρα του Φέλιξ Βαν Γκρένιγκεν

Βέερλ Μπάρτενς, Γιόχαν Χέλντενμπεργκ, Νελ Κατρίς

H Ελίζ και ο Ντιντιέ έρχονται αντιμέτωποι με την ανακοίνωση των γιατρών πως η 6χρονη κόρη τους πάσχει από λευχαιμία. Ο αγώνας τους να διαχειριστούν το ξαφνικό χτύπημα της μοίρας αντιπαραβάλλεται με εικόνες από την επταετή σχέση τους...

Στα χαρτιά, το φιλμ του 36χρονου Φέλιξ Βαν Γκρένιγκεν, που βασίστηκε σε θεατρικό έργο και βιωματικά στοιχεία του ίδιου του πρωταγωνιστή Γιόχαν Χέλντενμπεργκ, «διαβάζεται» ως ένα τυπικό μελόδραμα. Στη σελιλόζη, ωστόσο, γίνεται φανερή η προσπάθεια του σκηνοθέτη να το αναγάγει σε κάτι βαθύτερο: μια μελέτη των ορίων της πίστης, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται ο άντρας και η γυναίκα χωριστά. Να το επεξεργαστεί, δηλαδή, ως ένα ψυχογράφημα, φροϋδικού περισσότερο τύπου στον τρόπο που κοιτά τις επιθυμίες και τα άγχη του κάθε φύλου.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της, η προσπάθεια πιάνει τόπο. Η αφήγηση μπρος και πίσω στον χρόνο αποκαλύπτει και εξελίσσει τους χαρακτήρες. Η κατά τόπους χρήση της σημειολογίας «χαράσσει» αποτελεσματικά τις ρωγμές αυτού του «κύκλου» (βλέπε πρωτότυπο τίτλο) πρόσκαιρης ευτυχίας. Τα δε μουσικά-τραγουδιστικά μέρη προεκτείνουν καίρια το δράμα κρατώντας συνάμα κόντρα στις πιο μουντές του πτυχές.

Και παρότι, στο πλαίσιο των δύο πρώτων, της αφήγησης και της σημειολογίας, δεν θα λείψει η υπερβολή και η φλυαρία, τα «Ραγισμένα όνειρα» σε απορροφούν στις συγκινήσεις τους χάρη στην απύθμενη θέρμη με την οποία αγκαλιάζουν τους θλιμμένους ήρωες τόσο ο νεαρός κινηματογραφιστής όσο και οι ίδιοι οι ηθοποιοί, και κυρίως η πολυτάλαντη Βέερλ Μπάρτενς (2012, Broken circle breakdown).

Diana του Ολιβερ Χίρσμπιγκελ

Ναόμι Γουότς, Ναβίν Αντριους

Τον άδοξο έρωτα της Νταϊάνα με έναν Πακιστανό καρδιοχειρουργό έχει ως αποκλειστικό αντικείμενό της τούτη η εντυπωσιακά? κούφια δραματοποίηση των δύο τελευταίων χρόνων της ζωής της «Πριγκίπισσας του λαού». Η πριγκιπική οικογένεια απουσιάζει παντελώς από το δράμα, η σχηματικότητα και η αγιοποίηση πιάνουν ταβάνι, το δε μέλι που στάζουν οι απλοϊκοί διάλογοι ξεπερνά σε σάκχαρο τις αντίστοιχες τιμές ενός αναγνώσματος Αρλεκιν.

Οσο για τη Ναόμι Γουότς κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τον επιπόλαια γραμμένο ρόλο της διά της αποτελεσματικής μίμησης της εκφοράς του λόγου, των τικ και των χειρονομιών της Νταϊάνα (2013).

Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο του Μπιλ Κόντον

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντάνιελ Μπριλ, Λόρα Λίνεϊ, Ντέιβιντ Θιούλις

Αν ο Τύπος αποκαλείται η τέταρτη εξουσία, η πέμπτη αφορά τους παρίες που επηρεάζουν τα κοινά δρώντας έξω από τους δεοντολογικούς ή άλλους κανόνες της δημοσιογραφίας. Ως τέτοιον παρουσιάζει η ταινία τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος από απλός ηλεκτρονικός ακτιβιστής ανήχθη σε πανίσχυρο ηγέτη του WikiLeaks, του σάιτ που συντάραξε πρόσωπα, πολυεθνικές και καθεστώτα δημοσιεύοντας απόρρητες πληροφορίες για τη δράση τους. Πολύ κρίμα που η ρηχή οπτική του Κόντον αδυνατεί να ακτινογραφήσει με δραματική (ή έστω σημειολογική) επάρκεια τον Ασάνζ, συνεπώς και να προχωρήσει πέρα από τα στεγανά της απλής «ενημέρωσης», σε μια εξερεύνηση των ηθικών ορίων μιας τέτοιου τύπου μαχητικής δημοσιογραφίας (είναι σωστό, για παράδειγμα, να αποκαλύπτεις την πλήρη αλήθεια για πρόσωπα και καταστάσεις όταν γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο ζωές;). (2013, The fifth estate).

Η τέλεια ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο

Τόνι Σερβίλο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλι

Πορτρέτο της διχασμένης ανάμεσα σ' ένα ένδοξο παρελθόν και ένα υπερστιλβωμένο λάιφσταϊλ παρόν Ρώμης -ή σωστότερα χρονικό της πτώσης της σύγχρονης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας- μέσα από την αντίληψη ενός γερασμένου συγγραφέα και μπον βιβέρ σε μακρά υπαρξιακή και καλλιτεχνική κρίση. Ο Σορεντίνο ξανασυναντά τον «divo»Τόνι Σερβίλο σε μια φελινικής έμπνευσης ξενάγηση στην Αιώνια Πόλη, καθηλωτική μεν σε συνθέσεις πλάνων και ακριβής στη σημειολογία της, όμως «κλειστή» και φίλαυτη κατ' εικόνα του κυνικού υποκειμένου της (2013, La grande bellezza).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos