×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης

04 Δεκεμβρίου 2013 10:56

«Η Ελλάδα να γίνει Ελβετία του Πολιτισμού και της Ειρήνης...». Αυτή είναι η πρόταση - όραμα του Μίκη Θεοδωράκη για το μέλλον της Ελλάδας, έτσι όπως ο ίδιος την παρουσίασε χθες, κατά την επίσημη τελετή υποδοχής του ως νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

«Δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά ως κληρονόμοι ενός μοναδικού πολιτισμού είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική, το όραμα», είπε

«Δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά ως κληρονόμοι ενός μοναδικού πολιτισμού είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική, το όραμα», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης

Χειμαρρώδης, αστείρευτος αλλά και συγκινητικός ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης επέλεξε, αντί ενός τυπικού λόγου, να παρουσιάσει λεπτομερώς μία συγκεκριμένη πρόταση που θα βγάλει τη χώρα μας από το «Χάος» που έχει δημιουργήσει μια «νέου τύπου παγκόσμια εξουσία, καταπιεστική, βάρβαρη, σκοταδιστική και απάνθρωπη» και θα την οδηγήσει στην «Αρμονία».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης, «δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά ως κληρονόμοι ενός μοναδικού Πολιτισμού είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική, το Οραμα». Το όραμα, εξάλλου, υπήρξε πάντα, και συνεχίζει να είναι, ορόσημο στη ζωή του.

Τι προτείνει, λοιπόν, στους Ελληνες ο Μίκης Θεοδωράκης; «Η πρότασή μου συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ», απάντησε ο ίδιος για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Η κατάκτηση του δικαιώματος για Ουδετερότητα αποτελεί τον μοναδικό τρόπο απαγκίστρωσης της χώρας από τις αντιπαλότητες των σημερινών μεγάλων δυνάμεων, που δεν μας αντιμετωπίζουν ως ελεύθερη χώρα και λαό αλλά ως μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Ως μια τεράστια στρατιωτική βάση φίλιας προς τους μεν και εχθρική προς τους δε...».

Η Ουδέτερη Ελλάδα, που οραματίζεται ο συνθέτης, θα στηρίζεται στις τρεις μέγιστες Ιδέες της Ανθρωπότητας, τον Αθλητισμό, την Ειρήνη και τον Πολιτισμό. Θα παραχωρήσει σε κάθε λαό, αν αυτός το επιθυμεί, τον κατάλληλο χώρο ώστε να μπορεί να παρουσιάζει τα καλλιτεχνικά και τα πνευματικά του επιτεύγματα, θα είναι το κέντρο διοργάνωσης διεθνών γιορτών, φεστιβάλ και εκθέσεων, τα νησιά της θα αποτελούν τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.

«Πιστεύω πως αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος μιας χώρας σαν τη δική μας, με τον πλούτο που διαθέτει σε ιστορία, αγώνες για την ελευθερία και Τέχνη, σε συνδυασμό με το θεϊκό κάλλος της ελληνικής φύσης».

Και στο ερώτημα αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει πραγματικότητα, απαντά με νόημα: «Δεν είναι φυσικά εύκολη. Ομως είναι πολύ πιθανή. Κι αυτό χάρη στο ιστορικό μας παρελθόν και στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την Ελευθερία?».Τον Μίκη Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, «ζωντανό σύμβολο» και «αιώνιο έφηβο». «Οι μελωδίες του μας αγκαλιάζουν σε κάθε δύσκολη ώρα μέχρι επιτέλους... να σημάνουν οι καμπάνες», τόνισε με νόημα ο κ. Ευαγγελάτος.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης με την τέχνη του έδωσε νόημα στους αγώνες για την ελευθερία», είπε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και του έργου του δημιουργού.

Στη χθεσινή δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών έδωσαν το «παρών» πολλοί εκπρόσωποι του χώρου των τεχνών και των γραμμάτων, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών και οι Μαρία Φαραντούρη, Κική Δημουλά, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Μίμης Πλέσσας, Προκόπης Παυλόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Λαλιώτης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά.

«Οι μελωδίες του μας αγκαλιάζουν σε κάθε δύσκολη ώρα μέχρι επιτέλους... να σημάνουν οι καμπάνες»

Σπ. Ευαγγελάτος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos