Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοναδική ‘πρεμιέρα’ για το το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»

26 Αυγούστου 2019 12:31

Η καθιερωμένη παρέλαση 16 συγκροτημάτων και περίπου 600 χορευτών από όλη την Ελλάδα αγκάλιασε χθες το λιμάνι της Σκοπέλου και κήρυξε την έναρξη του 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος».


Η εντυπωσιακή πομπή των χορευτών ενθουσίασε ντόπιους και ξένους που βρέθηκαν χθες στο λιμάνι και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα: η ομορφιά της αγάπης για την παράδοση και για αυτή τη γιορτή που κάθε χρόνο τους ενώνει, χέρι- χέρι στον φιλόξενο κόλπο της Σκοπέλου έμοιαζε να ξεχειλίζει από τα πρόσωπα των χορευτών, των διοργανωτών, των εθελοντών. Στην κορυφή της παρέλασης με το χαμόγελο πάντα ο Χρήστος Παλαιολόγος οδήγησε τους χορευτές στην έναρξη της γιορτής που αφιερώνεται στη μνήμη του πατέρα του, Σκοπελίτη χοροδιδασκάλου και εκπαιδευτικού Διαμαντή Παλαιολόγου, που διέδωσε στις νέες γενιές τις αξίες της δημιουργίας και της προσφοράς αλλά και της τέχνης του παραδοσιακού χορού.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Σκοπέλου οι διοργανωτές Κωνσταντίνα Αγγελέτου και Χρήστος Παλαιολόγου καλωσόρισαν για μια ακόμα φορά τους προσκεκλημένους, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, τους εθελοντές και όλους όσους συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο νέος Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης που υπογράμμισε την σημασία του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό χάρτη του Δήμου και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Δήμου στο θεσμό. Το πρόγραμμα που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακό και πλούσιο σε ρυθμούς, παραδόσεις και χορούς από την Αριδαία, τη Θράκη, τις Βόρειες Σποράδες, χορούς του Πόντου και της Κρήτης. Εντυπωσίασε η χορευτική παράσταση του συγκροτήματος «Διαμαντής Παλαιολόγος», επιμέλεια και χορογραφία της Ναυσικάς Παλαιολόγου εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα και την ποίηση της Σαπφούς. Η βραδιά κατέληξε με dress code στα λευκά ..το πρωι με το απίθανο πάρτι στον Πράσινο Φάρο που διοργάνωσαν οι εθελοντές σε συνεργασία με την ομάδα του Screwdriver.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του τριημέρου σήμερα Δευτέρα ξεκινούν με την Ξενάγηση στην Χώρα του νησιού, ένα περίπατο στην παλιά πόλη και τα μνημεία της, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου. Ακολουθεί το κεφάτο DancefestivalGR Quiz με τον Σπύρο Γραμμένο στις 12:00 στο Cocktail Bar Βράχος. Μια μοναδική ευκαιρία περιμένει τους συμμετέχοντες στο Beach Bar Γλυστέρι στις 17:00 στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων με δωρεάν συμμετοχή : ένα σεμινάριο τοπικών χορών του Λιβάνου από το πολυβραβευμένο χορευτικό συγκρότημα Dabkeh Hednaniyeh από το Λίβανο που συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ !
Το βραδινό πρόγραμμα παραστάσεων ξεκινά στις 21:00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου και έχει ως εξής :
• Χορευτικός Όμιλος Γαστούνης & Περιχώρων «Τερψιχόρη» | Χοροί από τη Πελοπόννησο
• Σύλλογος Σμυρνιών Μικρασιατών Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» | Χοροί Μικράς Ασίας
• Χοροφιλόσοφοι | Χοροί από τη Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία
• Κρητικό Τμήμα Πολιτιστικού Και Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου | Χοροί από τη Κρήτη
• Χορευτικό Τμήμα Ιωάννης Χριστοδούλου Πουρίου/ Χορευτικό Τμήμα Μακρυρράχης | Χοροί από το Πήλιο
• Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας» | Χοροί από το Πόντο
-------------------------------------------
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μέλος του European και του Word Folklore Festival Association. Έλαβε για μια ακόμα χρονιά το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας EFFE Label 2019-2020 από το European Festivals Association (EFA) και παρουσιάζεται πλέον στην διεθνή πλατφόρμα www.festivalfinder.eu.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr