×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το βινύλιο διεκδικεί παλιούς και νέους φίλους

11 Μαρτίου 2014 11:45

Πόσος χώρος απομένει σε ένα αναλογικό προϊόν που «ζει» σε ψηφιακό κόσμο;

Στην εποχή που το i-pod κοντεύει να θεωρηθεί παρωχημένο (όλες οι λειτουργίες έχουν πλέον ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα) και τα cd μπαίνουν σε προσφορές εφημερίδων, ένα μέσο του περασμένου αιώνα διεκδικεί τη δική του θέση στην παγκόσμια αγορά. Το βινύλιο, θεωρητικά είδος μουσειακό μετά τα τέλη της δεκαετίας του '80, επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους ανθρώπους να «ξεσκονίζουν» τις συλλογές τους ή να δημιουργούν νέες.

Αγαπημένα άλμπουμ

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και το «Vinyl is Back», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι το τριήμερο που μας πέρασε. Εκεί εκπροσωπήθηκαν όλα σχεδόν τα καταστήματα δίσκων της Αθήνας καθώς και δισκογραφικές εταιρείες με προσανατολισμό στο βινύλιο. Γέμισε λοιπόν ο χώρος του παλιού Μηχανουργείου με εκθέτες αλλά κυρίως με κόσμο ο οποίος τριγυρνούσε με τις ώρες ανάμεσα στους πάγκους ψάχνοντας αγαπημένα άλμπουμ. Πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, παλιοί συλλέκτες με ογκώδεις δισκοθήκες αλλά και εξίσου πολλοί πιο νέοι, γύρω στα 30 με 35. Μεγαλύτερος ενθουσιασμός εκεί όμως και περισσότερες ματιές στα πορτοφόλια. Ιδιαίτερη πινελιά και η παρέα των πιτσιρικάδων με τα επιφωνήματα θαυμασμού μπροστά σε ένα τέλεια διατηρημένο αυθεντικό «Abbey Road» από το 1967. Τα μουσικά είδη περιλάμβαναν σχεδόν τα πάντα, από κλασική μουσική μέχρι ελληνικό punk, ενώ οι συλλεκτικοί δίσκοι και οι νέες κυκλοφορίες τράβηξαν τα βλέμματα.

Ισως να πρόκειται απλά για μια περαστική μόδα στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης προς τη vintage κουλτούρα. Ισως πάλι να είναι μια κίνηση ανθρώπων κουρασμένων από την άκρατη μουσική κατανάλωση των τελευταίων δεκαετιών και την πτώση της ποιότητας που αυτή συνεπάγεται. «Οταν μία μπάντα σκοπεύει να κυκλοφορήσει ευρέως το άλμπουμ της σε βινύλιο θα προσέξει δύο φορές τα κομμάτια. Δεν μπορεί να δώσει στον αγοραστή ένα αποτέλεσμα που θα έχει 3 καλά τραγούδια και 10 άχρηστα», μας εξήγησε ένας παλιός έμπορος δίσκων. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι φανερό πως το ξεχωριστό αυτό μέσο μιλά στην καρδιά των φίλων του και ικανοποιεί μια ανάγκη άμεσα συνδεδεμένη με την τέχνη που μεταφέρει, αυτή της ψυχικής ανάτασης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos